Places logo
Menu

Recordaantal bedrijven opgericht in 2018

Recordaantal bedrijven opgericht in 2018

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt vandaag dat er in 2018 maar liefst 191.000 bedrijven zijn opgericht. Nooit eerder lag dit aantal zo hoog. Vaak ging het om een eenmanszaak. Er werden 107.000 bedrijven opgeheven, wat resulteert in een positief saldo van oprichtingen en opheffingen van 85.000. Ook dit is na 2007 niet zo hoog geweest.

94% is eenmanszaak

In 94% van de gevallen gaat het om een eenmanszaak. In 2007 was dit 82%. Binnen het positieve saldo van 85.000 ligt het aantal eenmanszaken zelfs op 98%. Een kanttekening is wel dat ook bij de opheffingen het overgrote deel bestond uit eenmanszaken. In totaal zijn er nu 1,75 miljoen bedrijven in Nederland. Tien jaar geleden lag dit aantal maar liefst 52% lager. 80% van de huidige bedrijven bestaat uit eenmanszaken.

Onderwijs in opkomst

Na Webwinkels, Kunst, Algemene bouw en Managementadviesbureaus, heeft Onderwijs (excl. instituten) het hoogste saldo van oprichtingen en opheffingen. In totaal kwamen hier zo'n 7.000 bedrijven bij. Hierbij gaat het om onderwijs dat buiten scholen en universiteiten wordt gegeven. Veelal zijn dit eenmanszaken die zich richten op studiebegeleiding, sportonderwijs en bedrijfsopleiding.

Het hoogste aantal oprichtingen vond plaats in de branche Managementadviesbureaus (6.415). Echter was hier ook het aantal opheffingen het hoogst. Met een saldo van 4.955 kende de algemene bouw eveneens een groei. In de kunstbranche bedroeg de netto groei een kleine 4.500 bedrijven en ook het aantal webwinkels groeide per saldo flink met 3.410.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!