Places logo
Menu

Je passie volgen, wel of niet doen?

Je passie volgen, wel of niet doen?

Het is de droom van menig Nederlander: geld verdienen met doen wat je leuk vindt. Voor de ene is dit doorbreken als artiest, voor de ander is dit misschien een succesvol marketingbedrijf uit het niks op laten bloeien. Iedere persoon heeft een passie en veel van hen willen dit omzetten tot een fulltime baan. Maar is dit altijd wel een goed idee? In deze blog vind je enkele tips over het volgen van je passie en of dat slim is of niet.

Je passie volgen

Misschien heb je altijd al gezegd dat jij je passie wilde volgen als je ouder werd. Maar hoe reëel is dat nu eigenlijk? Veel passies zorgen niet voor genoeg brood op de plank en kosten juist enorm veel werk om te realiseren. Daarnaast is "je passie volgen" eigenlijk binnen je comfortzone blijven. Je kent je passie en je bent er goed in. Door deze passie te volgen blijf je binnen de veiligheid van dat wat je al kent en kunt. Door juist ook andere dingen een kans te geven, maak je kennis met nieuwe potentiële droombanen.

Wat past bij jou?

Het is tegenwoordig heel normaal om banen slechts voor een kortere tijd te hebben. De meeste jongere Nederlanders hebben gemiddeld vier jaar achter elkaar dezelfde baan voor ze doorstromen naar iets anders. En dat is oké! Het is goed om verschillende banen te ontdekken en jezelf daarbij te leren kennen. Door verschillende banen een kans te geven, kan je jezelf verbeteren en ontplooien op alle vlakken en tegelijkertijd erachter komen wat je nu echt leuk vindt. Je vindt pas iets wat echt bij je past door dingen uit te proberen.

Onderzoek jouw sterke kanten

Door na te gaan welke (bij)banen je allemaal hebt gehad, kun je analyseren waar je binnen die banen allemaal goed in was. Focus op je sterke punten, maar ook wat je minder leuk vond aan die baan. Vaak is er een bepaalde trend te zien in dit soort lijstjes waardoor je jezelf, je talenten en wat je niet wilt beter leert kennen.

Leermomenten

Het zit er dik in dat je tijdens het zoeken naar je droombaan te maken krijgt met enkele minder leuke bazen. Zie deze 'vervelende' leidinggevenden als leermomenten voor jou. Op de een of andere manier zal je toch met die negativiteit moeten leren omgaan. Dit is goed voor je zelfontwikkeling en zorgt er ook voor dat jij straks jouw nieuwe en fijne baas beter waardeert.

Toch jouw passie

Wanneer jij compleet overtuigd bent van jouw idee om een eigen bedrijf op te zetten en je passie te volgen, moet jij dit natuurlijk gewoon doen. Overwin alle angsten en onzekerheden die daarmee gepaard gaan en probeer het gewoon! Natuurlijk zitten er risico's aan. Die risico's gaan nu eenmaal gepaard met het ondernemerschap. Zorg ervoor dat je hier vrede mee hebt. Ook kan je je het beste omringen met positief ingestelde mensen. Negativiteit naar jouw en je passie toe is het laatste waar je op zit te wachten. Probeer wel de negativiteit te onderscheiden van de opbouwende kritiek die mensen je zullen geven.

Je kan natuurlijk voor de zekerheid ook jouw passie blijven volgen en een 'normale' baan daarnaast aanhouden. Dit haalt de druk misschien een beetje van de ketel en zorgt ervoor dat jij wat meer rust hebt in je financiële leven. Je kan je vaste baan altijd nog opzeggen wanneer je merkt dat je eigen business goed begint te lopen.

Conclusie

Moet je je passie volgen of juist niet? Voor veel mensen blijft dit de hamvraag. Of jij je passie moet volgen of een vaste baan moet nemen, kan niemand jou vertellen. Uiteindelijk zal je dit toch zelf moeten beslissen. Overweeg of je genoeg ervaring hebt en genoeg hebt 'geprobeerd' om te weten wat je leuk en uitdagend vindt. Weet je zeker dat jouw passie ervoor zorgt dat jij goed en tevreden in je leven zal staan, volg die passie dan.

Je weet nooit of het niet gaat lukken als je de moed niet hebt gevonden om het te proberen.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!