Places logo
Menu

Duurzaamheid: Werk ook mee aan een duurzame werkplek!

Duurzaamheid: Werk ook mee aan een duurzame werkplek!

Leonardo DiCaprio gaf twee weken geleden een toespraak op het Goed Geld Gala in Amsterdam, waar hij onder andere sprak over de ernst van het opwarmen van de aarde en hoe we de gevolgen hiervan enigszins kunnen beperken. DiCaprio is niet de enige die zich actief inzet voor het milieu en duurzaamheid, het is in de afgelopen jaren zelfs een heuse trend geworden. Maar hoe kan u als ondernemer nou uw steentje bijdragen?

Wat verstaan we precies onder duurzaamheid?

Duurzaamheid is een ontzettend breed begrip, en daarom is er ook geen consensus over één precieze betekenis. Je kan veel (kleine) activiteiten ondernemen om duurzamer te leven, maar centraal staat het bewust zijn van de omgeving en deze zo min mogelijk schade willen toebrengen. Dit zien we de laatste jaren ook steeds meer terug in het bedrijfsleven, veel bedrijven hanteren het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en vermelden ook op de website wat ze hier precies aan doen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Waarschijnlijk is dit geen onbekende term, want tegenwoordig ben je niet hip genoeg als je niks doet aan duurzaam (maatschappelijk) ondernemen. Of dit nu gaat over de installatie van zonnepanelen, het aansporen van medewerkers om de fiets te nemen in plaats van de auto of een deel van de winst doneren aan goede doelen, elk bedrijf doet wel iets om zijn steentje bij te dragen. Toch kan het altijd nog beter, en dat hoeft helemaal niet zo moeilijk of duur te zijn.

Meat Free Monday!

Een manier om als bedrijf wat duurzamer te worden, is het introduceren van een Meat Free Monday (of willekeurige andere dag) in de kantine. Zo laat u uw werknemers zien dat vegetarisch eten helemaal niet moeilijk of vies hoeft te zijn. Doordat ze geen andere keus hebben komen ze toch in aanraking met gerechten zonder vlees, terwijl ze daar misschien zelf niet zo snel aan zouden beginnen. Een relatief eenvoudige manier om ook uw werknemers te inspireren om duurzamer te leven en om ze het gevoel te geven dat ze ook bijdragen aan een beter milieu!

Minder printen

Vooral in het bedrijfsleven worden er nog ontzettend veel dingen geprint, bijvoorbeeld voor vergaderingen. Een groot gedeelte van de informatie die nu nog wordt geprint, wordt eenmalig gebruikt en is daardoor redelijk overbodig. Probeer voortaan alle informatie op de mail te zetten zodat medewerkers dit op hun laptop nog een keer door kunnen lezen. Dit betekent natuurlijk niet dat je als bedrijf zijnde niks meer mag printen, maar door het te houden bij strikt noodzakelijke documenten maak je de organisatie toch weer een stukje duurzamer.

Bespaar op elektriciteitsverbruik

De verwarming op de hoogste stand aan terwijl het raam open staat, de computer op stand-by laten staan de hele dag terwijl er niemand aan werkt... Deze energieverbruikers zijn eenvoudig tegen te gaan, maar alleen als je er bewust van bent. Op grote kantoren komt dit vaak voor, waardoor er onnodig veel energie wordt verbruikt. Attendeer elkaar hierop en hang bijvoorbeeld briefjes bij de computers op met het verzoek deze na gebruik ook echt uit te schakelen.

Dit zijn slechts een paar kleine dingen, die een grote impact kunnen hebben. Zeker wanneer deze op grote schaal worden uitgevoerd, werken we toch met zijn allen aan meer duurzaamheid en een betere wereld.

Foto: Bigstock

Ook interessant

Gratis adviesgesprek?We bellen je terug!

Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je telefoonnummer in en wij nemen vrijblijvend contact met je op!

callme callme
Kies datum/tijdJe wordt momenteel gebeld op:


Toets 1 om in verbinding te komen met ons.
Wij hopen je goed van dienst te zijn! Bedankt voor je aanvraag
Je wordt rond gebeld op:

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!