Places logo
Menu

Verzekeringen beroepsgroepen met hoge schadelast steeds vaker geweigerd door verzekeraars

Verzekeringen beroepsgroepen met hoge schadelast steeds vaker geweigerd door verzekeraars

Verzekeraars sluiten beroepsgroepen met een hoge schadelast steeds vaker uit van aansprakelijkheid. Binnen deze beroepsgroepen kan men nauwelijks nog een schade- of aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Verzekeraars die deze verzekeringen wel aanbieden vragen hoge premies. Onder andere taxi- en recyclebedrijven zouden hierdoor niet of onvolledig verzekerd zijn.

Europese richtlijn

De oorzaak hiervan is de Europese richtlijn Solvency II. Deze is sinds 1 januari 2016 van kracht en stelt eisen met betrekking tot de kwaliteit en transparantie van verzekeraars. Bovendien stelt de richtlijn strenge eisen aan het vermogen van verzekeraars. Hierdoor draait het bij verzekeraars meer om rendement dan voorheen. Zij moeten hogere buffers aanhouden en kiezen er daarom voor verzekeringen die niet winstgevend zijn niet meer te verlenen.

Twee categorieën

Bij zeker tien beroepsgroepen, onder te verdelen in twee categorieën, speelt dit probleem. Branches met zo nu en dan zeer kostbare schades vormen de eerste groep. Deze zeer kostbare schades worden veroorzaakt door bijvoorbeeld brand of aansprakelijkheid. Beroepsgroepen in deze categorie zijn onder andere recyclebedrijven, veehouderijen, bandenopslag bedrijven, dakdekkers en verloskundigen. Een tweede risicogroep omvat branches met een hoge schadefrequentie aan voertuigen, zoals taxi's, wagenparken en veevervoer.

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!