Places logo
Menu

Consumentenbond: pas op voor kloonpolissen

Consumentenbond: pas op voor kloonpolissen

De Consumentenbond voert actie tegen "kloonpolissen" en waarschuwt de consument. Deze zogeheten kloonpolissen zijn basisverzekeringen met "identieke voorwaarden, maar met een andere premie", zo legt de Consumentenbond uit. Dit is echter verboden omdat de klant misleid wordt.

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de vele basisverzekeringen van verschillende verzekeringsmaatschappijen in Nederland. Er zijn 57 verschillende basisverzekeringen in 2018 en een derde van deze verzekeringen zijn identiek aan elkaar. Het enige verschil: de prijs. Er zijn maar weinig verzekeraars die niet dergelijke "kloonpolissen" aanbieden. Volgens de Consumentenbond is er sprake van schijnkeuze.

Het is mogelijk dat er verschillen zitten tussen de kloonpolissen, maar inhoudelijk blijven zij hetzelfde. De verschillen zitten dan bijvoorbeeld in de manier van communicatie, de service en de betaalmogelijkheden van de verzekeraar.

Verschillen

Het grootste premieverschil dat de Consumentenbond vond voor identieke polissen, dat was bij CZ.

Met 122,60 euro per maand is de zorgkeuzepolis de duurste van CZ. Bij Ohra, een bedrijf dat onder het CZ-concern valt, wordt dezelfde polis aangeboden voor 107,95 euro per maand. Dit verschil levert de consument een besparing van 175 euro per jaar op.

Premiedifferentiatie

In het geval van de kloonpolissen is er sprake van premiedifferentiatie, en daar bestaat in Nederland een verbod op. Er mag voor dezelfde verzekering geen andere premie gerekend worden, zo stelt dit verbod.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!