Places logo
Menu

Gedupeerde ondernemers moeten langer wachten op compensatie voor financiële moeilijkheden

Gedupeerde ondernemers moeten langer wachten op compensatie voor financiële moeilijkheden

In het verleden zijn verschillende ondernemers in de moeilijkheden gekomen doordat zij met ingewikkelde financiële producten zaten opgescheept. Door deze complexe producten zijn onder andere boeren en binnenvaartschippers in grote financiële moeilijkheden gekomen. In 2016 hebben zes banken besloten akkoord te gaan met een compensatieregeling. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateert nu in een voortgangsrapport dat deze regeling (opnieuw) vertraging heeft opgelopen.

Rentederivaten

De ondernemers kwamen destijds in de moeilijkheden door rentederivaten. Derivaten zijn financiële producten die gebaseerd zijn op een onderliggende waarde. Het geeft de koper recht om een bepaald goed voor een bepaalde koers te kopen of te verkopen. Jarenlang konden ondernemers alleen een krediet krijgen als zij daar ook een rentederivaat bij namen. Een rentederivaat werd in veel gevallen verkocht als een soort verzekering tegen de stijgende rente. Toen de rente echter daalde, kostte de rentederivaten de ondernemers geld. Soms ging het om zoveel geld dat ondernemers in grote financiële problemen kwamen.

Compensatie

Om de financiële moeilijkheden van de ondernemers te compenseren hebben zes banken, waaronder ABN AMRO en Rabobank, een akkoord gesloten. Het kost banken echter veel tijd om de duizenden dossiers van ondernemers te verwerken. ABN AMRO heeft 450 mensen fulltime op de rentederivaten gezet. De bank streeft ernaar om voor het einde van het jaar meer duidelijkheid te hebben. De gedupeerde ondernemers zullen dus nog even moeten wachten.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!