Gedupeerde ondernemers moeten langer wachten op compensatie voor financiële moeilijkhedenBanken lopen vertraging op in regeling voor compensatie

In het verleden zijn verschillende ondernemers in de moeilijkheden gekomen doordat zij met ingewikkelde financiële producten zaten opgescheept. Door deze complexe producten zijn onder andere boeren en binnenvaartschippers in grote financiële moeilijkheden gekomen. In 2016 hebben zes banken besloten akkoord te gaan met een compensatieregeling. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateert nu in een voortgangsrapport dat deze regeling (opnieuw) vertraging heeft opgelopen.

Rentederivaten

De ondernemers kwamen destijds in de moeilijkheden door rentederivaten. Derivaten zijn financiële producten die gebaseerd zijn op een onderliggende waarde. Het geeft de koper recht om een bepaald goed voor een bepaalde koers te kopen of te verkopen. Jarenlang konden ondernemers alleen een krediet krijgen als zij daar ook een rentederivaat bij namen. Een rentederivaat werd in veel gevallen verkocht als een soort verzekering tegen de stijgende rente. Toen de rente echter daalde, kostte de rentederivaten de ondernemers geld. Soms ging het om zoveel geld dat ondernemers in grote financiële problemen kwamen.

Compensatie

Om de financiële moeilijkheden van de ondernemers te compenseren hebben zes banken, waaronder ABN AMRO en Rabobank, een akkoord gesloten. Het kost banken echter veel tijd om de duizenden dossiers van ondernemers te verwerken. ABN AMRO heeft 450 mensen fulltime op de rentederivaten gezet. De bank streeft ernaar om voor het einde van het jaar meer duidelijkheid te hebben. De gedupeerde ondernemers zullen dus nog even moeten wachten.

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek