Places logo
Menu

Tweedeling tussen huurders en kopers wordt steeds groter door verschil in koopkracht

Tweedeling tussen huurders en kopers wordt steeds groter door verschil in koopkracht

Mensen die een woning huren gaan er de komende jaren een stuk minder op vooruit dan mensen die hun woning hebben gekocht. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Hoewel beide groepen maandelijks meer te besteden krijgen, stijgt de koopkracht van kopers twee keer zo hard dan de koopkracht van huurders. De tweedeling tussen huurders en kopers wordt hierdoor groter.

Huurprijzen hoger door verhuurderheffing

Het Nibud heeft onderzoek gedaan naar verschillende type huishoudens die tot huurders en kopers behoren. Uit dit onderzoek blijkt dat huurders die geen huurtoeslag ontvangen, er in bijna alle vergelijkingen slechter voor staan dan kopers. Volgens GroenLinks-kamerlid Linda Voortman is dit een ernstige ontwikkeling. Voortman legt uit dat huurders slechter af zijn door de verhuurderheffing die het kabinet oplegt aan woningcorporaties. De corporaties hebben hierdoor minder ruimte om te investeren en zouden noodgedwongende huurprijzen verhogen.

Woningprijzen stijgen

Een woning kopen kan financieel gezien meer voordeel opleveren. De prijsstijgingen van huizen maken het voor veel huishoudens echter lastig om een woning te kopen. Uit cijfers van Calcasa (gespecialiseerd in waardering van onroerend goed) blijkt dat de huizenprijzen de afgelopen 5 jaar in de 15 grootste steden van Nederland met 40 procent zijn gestegen. Door deze prijsstijgingen wijken veel mensen uit naar omliggende gemeenten. Tevergeefs, want de prijsstijgingen hebben inmiddels ook de omliggende gemeenten van grote steden bereikt. Zo zijn in Amsterdam de huizen gemiddeld 65 procent duurder geworden en in de aangrenzende gemeenten gemiddeld 45 procent. In heel Nederland bedroeg de huizen stijging gemiddeld 25 procent.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!