Places logo
Menu

De Nederlandse Overheid leverde Booking.com al 1,8 miljard euro aan belastinggeld op

De Nederlandse Overheid leverde Booking.com al 1,8 miljard euro aan belastinggeld op

Internationale vakantiesite Booking.com heeft tussen 2010 en 2018 zo'n 1,8 miljard euro aan ontweken, met dank aan de Nederlandse overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Quote. Inmiddels heeft Booking.com van drie verschillende landen een claim ontvangen voor het ontwijken van belasting via de Nederlandse constructie.

De Nederlandse belastingconstructie biedt bedrijven de zogeheten Innovatiebox. Dit is een regeling die bedoeld is om technologische innovatie te stimuleren. Bedrijven betalen over de inkomsten in deze box niet 25 maar slechts 7 procent winstbelasting. Booking sloot een overeenkomst met de fiscus om een deel van haar inkomsten over deze box te scharen.

Ondanks dat de wereldmarktleider in online hotelboekingen 198 kantoren heeft, verspreid over 70 landen, laat het alle inkomsten rechtstreeks naar het hoofdkantoor in Amsterdam stromen. Hierdoor betaalt Booking er alleen in in Nederland belasting over. Dit leverde de online-reisorganisator sinds 2010 een kleine 1,8 miljard euro op. Dit blijkt uit jaarverslagen van het Amerikaanse moederbedrijf Booking Holdings.

Frankrijk (€356 miljoen), Turkije (71 miljoen) en Italië (48 miljoen), hebben Booking onlangs flinke naheffingen opgelegd wegens belastingontwijking. Zij protesteren tegen de huidige geldstromen richting Nederland. Booking is op dit moment bezig met het bestrijden van deze claims.

Naast de claim uit de verschillende landen, zien ook experts en het Centraal Planbureau (CPB) de Innovatiebox als een vorm van belastingontwijking. ''De korting via de Innovatiebox was ooit bedoeld om investeringen in onderzoek en ontwikkeling te stimuleren, maar in de praktijk is het gewoon een middel geworden om legaal belasting te kunnen ontwijken,'' zegt Europarlementariër Paul Tang (PvdA) tegen Quote. ''Als Booking in 2018 een korting van $435 miljoen kreeg, dan staat daar echt geen reële innovatie tegenover.''

Zelf ontkent Booking dat het via de regeling met de Nederlandse overheid in andere landen belasting zou ontwijken. Een woordvoerder van Booking stelt dat het alleen 'winsten die voortkomen uit innovatieve activiteiten' onder de Innovatiebox schaart.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!