Places logo
Menu

Kabinet onderzoekt het zzp-beleid naar minimumtarief en schijnzelfstandigheid

Kabinet onderzoekt het zzp-beleid naar minimumtarief en schijnzelfstandigheid

Er zijn ruim 1,5 miljoen zzp"ers in Nederland, deze mensen zijn werkzaam in verschillende sectoren en met andere beroepen. Door de grote verschillen tussen zzp"ers zijn er veel verschillende wensen. Om beter aan de wensen van zzp"ers te voldoen doet het kabinet onderzoek naar het huidige zzp-beleid. Verschillende maatregelen die in het regeerakkoord staan blijken namelijk moeilijker uitvoerbaar dan gedacht.

Onderzoekspunten

Het kabinet heeft aangegeven meer onderzoek te doen naar een aantal punten. Ten eerste is meer onderzoek nodig naar de tarieven en totstandkoming van tarieven die zzp"ers hanteren. Er wordt onderzocht of de Europese regelgeving het toelaat dat Nederland een minimumtarief instelt voor zzp"ers. Een minimumtarief moet voorkomen dat zzp"ers te weinig geld vragen waardoor zij zich niet kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en geen pensioen opbouwen. Tot slot onderzoekt het kabinet of de webmodule die nu gehanteerd wordt effectief is. Deze webmodule moet ervoor zorgen dat zzp"ers geen opdrachten aannemen waarbij zij eigenlijk werknemer zijn en geen zelfstandige.

Criteria aan zzp

Zelfstandigen die een opdracht aannemen waarbij zij als werknemers werkzaam zijn wordt schijnzelfstandigheid genoemd. Zzp"ers moeten aan de volgende criteria voldoen om als zelfstandige gezien te worden: meerdere opdrachtgevers hebben en wisselende inkomsten, zelf bepalen hoe je het werk uitvoert, acties ondernemen voor bedrijf, investeren in bedrijf, zelf risico lopen als dingen misgaan en tot slot streeft een zzp"er naar het behalen van winst. Wanneer aan deze criteria wordt voldaan is iemand zelfstandig werkzaam.

Arbeidsongeschiktheid

Mensen die als zelfstandige zonder personeel werken moeten zelf een arbeidsongeschiktheid verzekering regelen. Veel zelfstandigen zijn echter niet verzekerd voor inkomensderving bij arbeidsongeschiktheid. Volgens Stichting ZZP Nederland is dit 78% van de zelfstandigen. De reden hiervoor is dat men deze verzekering te kostbaar vindt. In veel gevallen zetten zzp"ers zelf geld opzij om van te kunnen leven in tijden van ziekte. Naast deze verzekering moeten zzp"ers zelfstandig een pensioen opbouwen. Het kabinet vindt het belangrijk dat aan deze punten aandacht wordt besteed.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!