Places logo
Menu

Is het 5G-netwerk in Nederland veilig voor spionage uit China?

Is het 5G-netwerk in Nederland veilig voor spionage uit China?

Volgens verschillende inlichtingsbronnen, zou technologiebedrijf Huawei mogelijk betrokken zijn bij Chinese spionage in Nederland. Momenteel onderzoekt de AIVD of Huawei stiekem toegang heeft verkregen naar klantgegevens van de drie grootste telecomproviders in Nederland.

Angst voor spionage

Het AIVD-onderzoek komt op een zeer ongunstig moment voor de telecombedrijven. KPN liet namelijk onlangs weten om een deel van zijn 5G-netwerk aan te laten leggen door Huawei. Maar de Nederlandse overheid moet nog een besluit nemen of Huawei wel wordt toegelaten tot de Nederlandse markt. Verschillende westerse landen hebben al de keuze gemaakt dat Huawei wordt geweerd uit hun 5G-netwerk, uit angst voor spionage. Hoe veilig is de Chinese apparatuur en is er kans op spionage?

AIVD-onderzoek

China spioneert op massale schaal in het Westen. Sterker nog, volgens de Volkskrant zet het land dagelijks tienduizenden hackers in die bedrijfsgeheimen proberen te stelen. Het is dus niet zo gek dat Nederland zich zorgen maakt en de AIVD een onderzoek heeft opgesteld of er een link is met spionage door de Chinese overheid. De AIVD en telecomproviders Vodafone/Ziggo en KPN wilden echter niet reageren op het bericht van de krant. T-Mobile liet weten niet op de hoogte te zijn van het AIVD-onderzoek.

Telecomsector op scherp

Het onderzoek naar de integriteit van Huawei-systemen heeft de telecomsector de laatste maanden op scherp gezet. De inlichtendiensten lieten weten dat het nieuwe 5G-netwerk kansen met zich meebrengt, maar dat de maatschappij wel kwetsbaarder wordt voor digitale spionage én sabotage. De AIVD adviseert dan ook om Huawei uit te faseren in de bestaande infrastructuur voor 2G, 3G en 4G netwerk en telecomproviders daar desnoods wettelijk toe laten de dwingen. Een meerderheid van het kabinet liet ook weten tegen de betrokkenheid van Huawei bij de aanleg van het 5G-netwerk te zijn. Wat de uiteindelijke keuze zal worden, moet nog blijken.

Foto: Pixabay

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!