Places logo
Menu

Tussentijdse verkiezingen in Amerika: welke invloed heeft het op de beurs?

Tussentijdse verkiezingen in Amerika: welke invloed heeft het op de beurs?

Amerikaanse verkiezingen hebben altijd veel invloed op de beurs. Veel beleggers en investeerders keken daarom nieuwsgierig mee met de midterms die gister plaatsvonden in Amerika. In afwachting op de uitkomst van de tussentijdse verkiezingen, sloten de Europese beurzen op dinsdagavond lager dan normaal. Woensdagochtend werd echter een hogere opening verwacht.

Uitslag

De midterms zijn de tussentijdse verkiezingen die halverwege de ambtstermijn van de zittende Amerikaanse president worden gehouden. Vanochtend werd duidelijk dat de Democratische partij een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heeft behaald. President Trump was echter niet ontevreden, de Republikeinse partij heeft namelijk de meerderheid in de Senaat weten te behouden en zelfs uit te bouwen.

Invloed op beurs

Trump lijkt het succes van zijn presidentschap af te meten aan de koersen op Wall Street. Zo laat de president per 'tweet' regelmatig weten hoe goed het ervoor staat en wanneer er koerswinst is gemaakt. In juli plaatste Trump nog een tweet over 'de hoogste koersen ooit'. In oktober ging het echter minder goed, de maand voor de midterms werd ook wel 'rode oktober' genoemd. Er was een daling in de belangrijkste aandelenindex van de VS, de S&P 500. Het is niet duidelijk of er een causaal verband is tussen de beurskoers en de (tussentijdse) verkiezingen in Amerika. Opvallend is dat in oktober zowel de beurskoersen daalden als de kans dat Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zouden behouden. Toen eind oktober de Republikeinse kansen weer wat toe namen, was er ook een licht herstel op de beurs te zien.

Gevolgen van tussentijdse verkiezingen

Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren nu een meerderheid van Democraten in het Huis van Afgevaardigden zit. Het Huis kan in ieder geval de macht van President Trump flink inperken. Zo kan Het Huis onderzoeken naar de president starten en getuigen oproepen. Doordat de Republikeinen in de Senaat een meerderheid behouden kunnen zij doorgaan met het benoemen van conservatieve federale rechters.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!