Places logo
Menu

Miljoenenverlies voor Uber: een van de slechtste beursgangen ooit

Miljoenenverlies voor Uber: een van de slechtste beursgangen ooit

Afgelopen vrijdag, 10 mei, zou de waarschijnlijk grootste beursgang van 2019 plaatsvinden. Het bedrijf Uber Technologies, wat achter taxibedrijf Uber zit, verhandelde haar eerste aandelen. Uber haalde in totaal 8 miljard dollar op om de beurs op te kunnen. De aandelen waren 's ochtends nog 45 dollar waard, maar later op de dag bleek dit aandeel met 8% gedaald. Investeerders verloren miljoenen en het was een van de slechtste beursgangen ooit.

Hoe komt dit?

Deels komt dit door het sentiment op de beurs. De recente tweets van Trump over de handelsoorlog met China hebben gezorgd voor minder vertrouwen bij investeerders. Deze handelsstress drukt het beurssentiment. Dit is de stemming die op de beurs hangt. Daarnaast is concurrerend taxibedrijf Lyft eind maart de beurs opgegaan. Dit bedrijf kende eerst een stijging in de koers, maar dit zakte al snel in elkaar. De koers van dit aandeel staat inmiddels 30 procent lager dan toen zij de beurs opgingen. Uber probeerde hier op in te spelen door een lagere marktprijs in te zetten. De fouten die Lyft maakte wilden zij voorkomen. Maar, door het scenario met Lyft leken investeerders minder optimistisch. Ook heeft Uber nog geen winst geboekt sinds hun bestaan, wat het vertrouwen van investeerders niet ten goede komt.

Waarom gaat een verlieslijdend bedrijf naar de beurs?

Veel techbedrijven maken in hun eerste jaren nog geen winst maar kiezen toch voor een beursgang. Hiermee hopen zij extra geld binnen te halen om investeringen te doen. Bedrijven als Amazon en Neftlix hebben ook jaren verlies geleden voor zij winstgevend werden. Uber heeft veel ambitie om te groeien. Ze willen marktaandeel winnen en investeren in technologische ontwikkeling zoals zelfrijdende auto's.

Rode cijfers

Dit jaar al leed Uber een verlies van 1 miljard dollar. Over heel 2018 was het verlies 3 miljard dollar met een omzet van 11 miljard dollar. Enige winst werd nog geboekt door het verkopen van de takken in China en Rusland. Daarnaast hoopt Uber winstgevend te worden met de extra diensten die het aanbiedt: Uber Eats en Uber Freight. Uber Eats is een maaltijdbezorgingsplatform. Hierbij kunnen mensen een maaltijd bestellen die door Uber wordt bezorgd. Uber Freight focust zich op transport en is een app waarmee vervoerders en verladers elkaar snel kunnen vinden.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!