Steeds meer zorgverleners kiezen voor het ondernemerschapAantal zzp'ers in de zorg

Er komen steeds meer zzp'ers in de zorg. Sinds 2013 is het aantal Nederlanders dat bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven staat als zelfstandige in de zorg toegenomen van 80.000 naar 121.000. Vooral verpleegkundigen, psychotherapeuten, psychologen en medewerkers in de thuiszorg en kinderopvang werken vaker als zelfstandigen. Zelfstandigen maken ongeveer tien procent uit van het totale aantal medewerkers in de zorg. De toename van zzp'ers in de zorg heeft meerdere redenen.

Keuzevrijheid

Voor jongeren is keuzevrijheid een belangrijke reden om te starten als zzp'er. Ze zijn veel flexibeler in hun werk dan wanneer zij voor één werkgever zouden werken. Omdat ze meer regie houden over hun eigen agenda, wordt het combineren van werk en privé een stuk makkelijker. Dat geeft minder druk, niet alleen op het werk. Jongeren kunnen bovendien op meerdere afdelingen kijken, ervaring opdoen bij verschillende zorginstellingen en een uitgebreid beeld krijgen van het werkveld.

Administratie

Toch zijn de millennials, zoals de generatie twintigers wordt genoemd, niet de grootste groep zzp'ers in de zorg. Dat zijn de oudere generaties. Zij kiezen ervoor om als zelfstandige te beginnen omdat ze dan bijvoorbeeld minder papierwerk in hoeven te vullen. De administratieve lasten die bij het werk komen kijken worden namelijk als belastend gezien, wat de belangrijkste reden is om de overstap naar zelfstandigheid te maken. Zorgverleners willen liever tijd besteden aan de cliënt, daar zijn ze immers voor opgeleid.

Personeelstekorten in de zorg

Er zijn grote personeelstekorten in de zorg, waardoor het niet ingewikkeld is om aan het werk te komen als zelfstandige. In ziekenhuizen zijn ze blij als een zzp'er de gaten op komt vullen. Het is niet nodig om bang te zijn dat je als ondernemer weinig diensten kunt krijgen: als je een beetje bekend bent in verschillende ziekenhuizen moet je juist regelmatig nee verkopen, omdat er teveel werk wordt aangeboden. Er zitten voor werkgevers wel nadelen aan het in dienst nemen van ondernemers: het is financieel veel aantrekkelijker om mensen in loondienst te nemen en zzp'ers hebben minder binding met het ziekenhuis.

Foto: Pixabay


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek