Places logo
Menu

Steeds meer zorgverleners kiezen voor het ondernemerschap

Steeds meer zorgverleners kiezen voor het ondernemerschap

Er komen steeds meer zzp'ers in de zorg. Sinds 2013 is het aantal Nederlanders dat bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven staat als zelfstandige in de zorg toegenomen van 80.000 naar 121.000. Vooral verpleegkundigen, psychotherapeuten, psychologen en medewerkers in de thuiszorg en kinderopvang werken vaker als zelfstandigen. Zelfstandigen maken ongeveer tien procent uit van het totale aantal medewerkers in de zorg. De toename van zzp'ers in de zorg heeft meerdere redenen.

Keuzevrijheid

Voor jongeren is keuzevrijheid een belangrijke reden om te starten als zzp'er. Ze zijn veel flexibeler in hun werk dan wanneer zij voor één werkgever zouden werken. Omdat ze meer regie houden over hun eigen agenda, wordt het combineren van werk en privé een stuk makkelijker. Dat geeft minder druk, niet alleen op het werk. Jongeren kunnen bovendien op meerdere afdelingen kijken, ervaring opdoen bij verschillende zorginstellingen en een uitgebreid beeld krijgen van het werkveld.

Administratie

Toch zijn de millennials, zoals de generatie twintigers wordt genoemd, niet de grootste groep zzp'ers in de zorg. Dat zijn de oudere generaties. Zij kiezen ervoor om als zelfstandige te beginnen omdat ze dan bijvoorbeeld minder papierwerk in hoeven te vullen. De administratieve lasten die bij het werk komen kijken worden namelijk als belastend gezien, wat de belangrijkste reden is om de overstap naar zelfstandigheid te maken. Zorgverleners willen liever tijd besteden aan de cliënt, daar zijn ze immers voor opgeleid.

Personeelstekorten in de zorg

Er zijn grote personeelstekorten in de zorg, waardoor het niet ingewikkeld is om aan het werk te komen als zelfstandige. In ziekenhuizen zijn ze blij als een zzp'er de gaten op komt vullen. Het is niet nodig om bang te zijn dat je als ondernemer weinig diensten kunt krijgen: als je een beetje bekend bent in verschillende ziekenhuizen moet je juist regelmatig nee verkopen, omdat er teveel werk wordt aangeboden. Er zitten voor werkgevers wel nadelen aan het in dienst nemen van ondernemers: het is financieel veel aantrekkelijker om mensen in loondienst te nemen en zzp'ers hebben minder binding met het ziekenhuis.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!