Places logo
Menu

Kunnen zzp’ers profiteren van de krappe arbeidsmarkt?

Kunnen zzp’ers profiteren van de krappe arbeidsmarkt?

De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Werkgevers verwachten dat vier van de tien vacatures moeilijk vervuld kunnen worden. Vooral in de sectoren onderwijs en zorg zorgt dit voor een hogere werkdruk onder het huidige personeel. Mensen die zelfstandig werken, zouden een voordeel uit de krappe arbeidsmarkt kunnen halen. Door een gebrek aan personeel zijn er namelijk meer opdrachten beschikbaar. Uit onderzoek blijkt echter dat het grootste deel van de zzp'ers niet direct profiteert van de krappe arbeidsmarkt.

Groeiend aantal zelfstandigen

Het aantal zzp'ers is de afgelopen jaren sterk gegroeid, in de afgelopen tien jaar is het aantal zelfs verdubbeld. In de sectoren zorg en onderwijs kiezen ook steeds meer mensen ervoor om zelfstandig te werk te gaan. Zorgmedewerkers kiezen hiervoor om de hoge werkdruk door personeelstekort te ontlopen. Hoewel veel zzp'ers blij zijn met hun keuze kleven er ook risico's aan. Zo hebben zzp'ers geen vast loon of verzekering. Zzp'ers in het onderwijs halen echter het beste uit de situatie. Door het schrijnende tekort aan leraren verkeren beschikbare zelfstandige leraren in een luxe positie. Zelfstandige leraren vragen soms wel meer dan het dubbele van een maandsalaris wat kan oplopen tot 10.000 euro.

Onderzoek

Hoewel sommige zzp'ers alles uit de krappe arbeidsmarkt proberen te halen, blijkt uit het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek dat slechts 10% van de ondervraagde zzp'ers het afgelopen jaar hun tarief verhoogde. Driekwart van de ondervraagden bleef hetzelfde verdienen en zeven procent ging er op achteruit. Deze beperkte groei is te verklaren, veel zzp'ers zijn bijvoorbeeld afhankelijk van bedrijven en kunnen daardoor niet ineens hun tarief omhoog schroeven. Daarnaast zijn veel zzp'ers jong en is het als starter niet altijd gepast om een hoog tarief te vragen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!