Places logo
Menu

Arbeidsongeschiktheid: verzekeren voor zzp'ers

Arbeidsongeschiktheid: verzekeren voor zzp'ers

Stel, u valt ongelukkig van uw fiets en u breekt uw been. Onverhoopt bent u weken bedlegerig en immobiel en kunt u niet op kantoor verschijnen. Als u een eenmanszaak heeft ligt uw bedrijf stil, moeten lopende zaken wachten en, niet geheel onbelangrijk, dalen uw inkomsten. Bij langere afwezigheid kan dit moeilijkheden opleveren en u in benarde situaties brengen. Dit lijkt misschien onrealistisch, en slechts een op de vijf zelfstandige ondernemers is hier dan ook voor verzekerd. Een logisch aantal, of verrassend weinig? Places.nl vertelt het u in deze blog.

Arbeidsongeschiktheid als zzp'er

Als u als werknemer werkt bij een bedrijf, wordt er verplicht al een premie ingehouden voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. Echter, als zelfstandige gaat dit niet zo automatisch. Voor zzp'ers bestaat er geen ziektewet en zij zijn zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van hun verzekering. Dit kan van pas komen als u langere tijd uit de running raakt vanwege bijvoorbeeld ziekte of een ongeluk. De kans hierop is zo'n 10 - 12%: helemaal niet zo onrealistisch dus! Gebeurt er inderdaad iets onverwachts en kunt u een tijd niet werken, dan bent u als zzp'ers zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) geheel afhankelijk van reserves of een partner.

Een op de vijf

Hoewel dit niet klinkt als een erg aantrekkelijke situatie, is van de 800.000 zelfstandigen zonder personeel in Nederlands slechts één op de vijf verzekerd. Sterker nog, dit percentage is in de periode van 2011 tot 2013 enkel gedaald van 23,4% naar 21,9%! Bij de zelfstandigen mét personeel ligt dit percentage iets hoger, hiervan verzekert bijna 35% procent zich tegen arbeidsongeschiktheid. De verzekerde zelfstandigen dragen hiervoor ongeveer 7% van hun bruto inkomen af aan de aov-premie. Bij vaste werknemers gaat het om 8,1%. Best een flinke som dus, wat meteen een verklaring kan zijn voor het afhouden van de verzekering.

Verschillen

Opvallend is dat er patronen zijn te vinden in de zelfstandigen met een aov. Zo betalen de zzp'ers met een hoger inkomen vaker premie voor arbeidsongeschiktheid of lijfrente. Ook blijkt dat mannen zich vaker verzekeren dan vrouwen en dat oudere ondernemers zich vaker verzekeren dan jonge. Ook de sector maakt uit voor de mate van verzekering: in de cultuur- en recreatiesector komt de aov het minst vaak voor.

Belangrijk

Bent u zzp'er en heeft u nog geen aov? Dan kan dit dus grote gevolgen hebben als het ongeluk u treft. Overweeg daarom toch een verkering tegen arbeidsongeschiktheid af te sluiten. Bent u onverwachts voor langere tijd afwezig of niet in staat uw telefoon aan te nemen? Dan kunt u gebruik maken van de Places Antwoordservice. Ervaren medewerkers zullen uw werktelefoon opnemen en berichten aan u doorgeven, zodat u geen klanten mis hoeft te lopen.

Neem voor meer informatie gerust contact op via 024-3555299. Wij helpen u graag uw telefoonverkeer volledig op te vangen!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!