Places logo
Menu

Alles wat u moet weten over de kleine-ondernemingsregeling

Alles wat u moet weten over de kleine-ondernemingsregeling

De kleine-ondernemingsregeling, ook bekend als de KOR, is een regeling voor ondernemers die jaarlijks minder dan €1883 aan btw betalen. Deze regeling is vaak van toepassing bij startende ondernemers die doorgaans niet veel omzet draaien in het begin. Indien u onder de kleine-ondernemingsregeling valt dan kunt u ontheffing krijgen van de administratieve verplichtingen voor de btw. Dit betekent onder andere dat u dan niet langer periodiek aangifte hoeft te doen. Maar pas wel op, deze regeling is niet voor iedere onderneming van toepassing. Places.nl vertelt u alles wat u moet weten over de KOR.

Voorwaarden

Om onder de KOR te vallen moet er sprake zijn van een natuurlijke persoon. Dit houdt in dat uw onderneming een eenmanszaak, een vennootschap onder firma of een maatschap is. Besloten vennootschappen, naamloze vennootschappen en stichtingen vallen hier dus niet onder. Daarnaast moet u uw werkzaamheden binnen Nederland verrichten en dient u regelmatig uw administratie bij te werken of u heeft hiervoor tijdig een ontheffing voor aangevraagd. Mocht u hier aan voldoen en uw af te dragen btw, na aftrek van de voorbelasting, is in een jaar €1.883 of minder, dan valt u binnen de KOR. De KOR gaat niet op voor ondernemers die in het buitenland zijn gevestigd en hun werkzaamheden in Nederland verrichten, ook niet indien ze uitsluitend in Nederland worden verricht.

Belastingvoordeel in de praktijk

Bij €1.883 of meer heeft u geen vermindering op uw btw. Bij meer dan €1.345, maar minder dat €1.883 aan btw heeft u wel recht op vermindering. Deze vermindering wordt berekend aan de hand van de volgende formule: 2,5 x (1.883 - btw-bedrag van de aangifte met aftrek van de voorbelasting). Dit houdt in dat indien u €1.500, na aftrek van de voorbelasting, moet betalen aan btw, uw belastingvoordeel €957,50 is en u slechts €542,50 (€1.500-€957,50) hoeft af te dragen!

Indien u €1.345 of minder aan btw zou moeten betalen aan de Belastingdienst, dan is deze vermindering gelijk aan het te betalen bedrag. Dit betekent dat u geen btw hoeft te betalen, u moet hier echter wel aangifte over doen.

Ontheffing administratieve verplichtingen in de praktijk

Indien u een kleine ondernemer bent, dan hoeft u niet iedere maand of kwartaal belastingaangifte te doen. Als u denkt dat u minder dan €1.883 per jaar aan btw zou moeten betalen, dan kunt u een verzoek indienen om eens per jaar aangifte te doen. U kunt ook een volledige ontheffing krijgen van administratieve verplichtingen voor de btw, mits u op basis van de voorgaande jaren denkt €1.345 of minder aan btw te hoeven betalen. Dit betekent overigens niet dat u geen aangifte meer hoeft te doen, de facturen moeten bewaard worden voor eventuele controle.

Let er wel op dat indien u gebruik maakt van de kleine-ondernemersregeling dat u mogelijk geen volledig beroep zou kunnen doen op verrekening, van de voorbelasting. Want als het verschuldigde btw-bedrag kleiner is dan de voorbelasting dan is er sprake van een negatief saldo en dan mag er geen beroep worden gedaan op terugvordering. Maakt u al gebruik van de KOR? Laat dan een reactie achter, Places.nl is benieuwd naar uw ervaringen en tips!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!