Gezondheidszorg: bereid je voor op een no-deal-brexitGevolgen brexit no-deal voor de gezondheidszorg

Minister Bruins waarschuwt de gezondheidszorg in Nederland voor de mogelijke gevolgen van een no-deal-brexit. Als er 29 maart geen akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is over de brexit, bestaat er een risico dat geneesmiddelen en hulpmiddelen bij de grens komen vast te staan. Dit kan gebeuren als instellingen producten uit het Verenigd Koninkrijk willen invoeren die niet op de juiste manier volgens de EU-regels zijn geregistreerd. Bovendien gaat het ook om uitbreiding van de capaciteit van Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het geven van voorlichting aan zorgpartijen over de mogelijke gevolgen van een no deal.

Onderneem zelf actie

Volgens de minister moeten zorginstellingen, zorgverleners, verzekeraars en bedrijven zelf actie ondernemen en zijn ze zelf verantwoordelijk voor de ongewenste gevolgen. Als je in de gezondheidszorg werkt is het belangrijk om na te denken wat de ongewenste gevolgen van de no-deal-brexit zijn. Denk bijvoorbeeld na over alle spullen die vanuit het Verenigd Koninkrijk worden ingevoerd, onderhoudscontracten die lopen met Britse bedrijven en patiëntgegevens die op servers van Britse IT-aanbieders staan. Het ministerie van Volkgezondheid, IGJ en CBG pakken, waar mogelijk, vooraf eventuele leveringsproblemen van genees-en hulpmiddelen aan.

Bereid je voor

Naast de maatregelen die op nationaal en bestuurlijk niveau worden genomen is het erg belangrijk dat zorginstellingen en zorgverleners, maar ook zorgverzekeraars en bedrijven die zorginstellingen producten leveren, zelf de nodige acties ondernemen om zich voor te bereiden op mogelijke ongewenste gevolgen van een no-deal scenario. Bruins: 'Welke consequenties de Brexit precies gaat hebben kan per instelling verschillen, daarom is het belangrijk dat instellingen zich goed voorbereiden. Als zorgpartijen zich goed voorbereiden is de kans op ongewenste verrassingen een stuk kleiner. Dat is in het belang van de patiënt. Dat is waar ik iedereen in verschillende bijeenkomsten op heb gewezen en ook de komende tijd blijf wijzen. Goede voorbereiding betekent straks het halve werk.' Het afgelopen jaar heeft Bruins al meerdere bijeenkomsten georganiseerd voor koepel-en brancheorganisaties in de zorg.

Foto: Pixabay


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek