Places logo
Menu

Spaanse beurs daalt na referendum in Catalonië

Spaanse beurs daalt na referendum in Catalonië

De beurs in Madrid daalde maandag naar aanleiding van het geweld in Spanje. Tijdens het stemmen voor het onafhankelijkheidsreferendum van Catalonië werd namelijk veel geweld gebruikt door de Spaanse politie. Hoewel de andere Europese beurzen het goed deden, zakte de beurs in Madrid met 0,8%. Toch lijkt het erop dat de beurzen niet veel sterker zullen reageren.

Staking

Naar aanleiding van het referendum in Catalonië van afgelopen zondag waar buitensporig veel geweld aan te pas kwam, is er een staking aangekondigd. Hierdoor zou een groot gedeelte van de Noord-Spaanse regio worden platgelegd. De staking is aangekondigd door ongeveer veertig vakbonden en politieke bewegingen uit Catalonië.

In totaal gingen 2,2 miljoen mensen afgelopen zondag naar de stembus en stemde 90 procent van hen voor onafhankelijkheid van Catalonië. De opkomst was daarbij relatief laag met ongeveer 42 procent. Veel mensen die tegen het referendum waren en nee zouden stemmen zijn dan ook thuis gebleven. Dit komt grotendeels doordat Catalonië niet erkend wordt door de Europese Unie indien de onafhankelijkheid wordt uitgeroepen.

Tijdens het referendum vielen er in Catalonië ruim 800 gewonden. De politie probeerde te voorkomen dat mensen gingen stemmen, aangezien het referendum niet was erkend door de regering in Madrid. Hierdoor ontstond oproer waarbij de politie hardhandig optrad. Het geweld leidde in zowel binnen- als buitenland tot veel verontwaardiging en twijfel aan de democratie in Spanje.

Referendum

Maar waarom willen de Catalanen een referendum en mogelijk een onafhankelijkheidsverklaring? De regio heeft altijd een vrij uitgebreide autonomie gehad in de politiek. De zware economische crisis zorgde er echter voor dat Catalonië een grote afkeer kreeg van Madrid en sterker gelooft in Catalaanse autonomie. Daarnaast spreekt ruim 36 procent in de regio Catalaans als eerste taal in plaats van Spaans. Ook dit verschil in taal zorgt mede voor een kloof tussen Catalonië en de rest van Spanje.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!