Places logo
Menu

SER pleit voor vrouwenquotum bij RVC’s van beursgenoteerde bedrijven

SER pleit voor vrouwenquotum bij RVC’s van beursgenoteerde bedrijven

De Sociaal-Economische Raad (SER) ziet het liefst per 1 januari 2020 een vrouwenquotum ingevoerd waarin 30 procent van de RVC's van beursgenoteerde bedrijven bestaat uit vrouw. Volgens Caroline Princen, voorzitter Commissie Monitoring Streefcijfer, was de weerstand tegen een quotum zeer massaal. Nu spreekt ze steeds vaker CEO's die ervoor openstaan: 'Kom maar op met dat target'.

Topvrouwen

De vrouwenquotum is een van de maatregelen die de Sociaal-Economische Raad (SER) adviseert in het rapport aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vorige week kwam de vrouwenquotum ook al ter sprake bij D66-Kamerlid Vera Bergkamp. Het adviesrapport kwam tot stand, nadat Ingrid van Engelshoven (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de resultaten van het aantal vrouwen aan de top 'om te huilen' noemde. Ze belooft stevige maatregelen als er niet op korte termijn meer vrouwen een zetel in de bestuurskamer krijgen en vroeg het SER een advies uit te brengen voor als de Wet Streefcijfer op 1 januari 2020 afloopt.

Lege stoel

Uit de cijfers van de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2019 blijkt dat in 2018 slechts 12,4 procent van de zetels in RVB's en 18,4 procent in de RVC's was bezet door een vrouwelijke bestuurder. SER concludeert dat het aantal vrouwen in topfuncties nu te langzaam stijgt en pleit daarom voor het zogeheten invoerquotum. Dit houdt in dat, als een beursgenoteerd bedrijf het quotum van 30 procent vrouwelijke bestuurder niet haalt, het volgende lid dat benoemd wordt een vrouw moet zijn. Mocht er geen geschikte vrouwelijke kandidaat gevonden worden, dan blijft de stoel leeg totdat deze wel gevonden wordt.

Groeiend draagvlak

Achterliggende gedachte bij het invoerquotum is om de commissarissen diverser samen te stellen, zodat de besturen dat op langere termijn ook worden. Bestuursleden worden namelijk aangesteld door de raad van commissarissen. Caroline Princen noemt het advies een grote sprong voorwaarts. Echter, SER benoemt wel dat een quotum niet werkt als de bedrijven er niet achter staan. Alhoewel het binnen het bedrijfsleven een lastige discussie blijft, merkt het SER dat er langzamerhand steeds meer draagvlak voor bestaat. Zo benoemt Hans de Boer, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW, dat hij een vrouwenquotum altijd een zwaktebod van organisaties vond. Toch pleit hij nu voor een radicale trendbreuk, omdat hij de stijging in het aantal topvrouwen te langzaam vindt gaan.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!