Places logo
Menu

Financiële instellingen moeten in de toekomst meer verantwoording gaan afleggen

Financiële instellingen moeten in de toekomst meer verantwoording gaan afleggen

Wopke Hoekstra, Minister van Financiën, heeft verschillende actiepunten op de agenda gezet om de financiële sector te verbeteren. Beloningsregels moeten scherper en instellingen moeten meer rekening gaan houden met hun maatschappelijke functie. Daarnaast moeten consumenten beter beschermd worden tegen risicovolle kredieten en te hoge hypotheekschulden.

Aanscherpen beloningsbeleid

De discussie over het beloningsbeleid laaide op toen ING-topman Ralph Hamers een salarisverhoging van 50 procent kreeg toegezegd. Er werd zowel binnen als buiten de politiek zeer verontwaardigd gereageerd. Vooral omdat de bank in het recente verleden nog voor miljarden aan staatssteun kreeg, personeel had ontslagen en eigen werknemers nog geen 2 procent loonsverhoging bood. Daarnaast omzeilde ING de bonuswet, een wet die het bonusplafond regelt. Bij toekomstige beloning voorstellen moeten banken meer verantwoording afleggen en van te voren draagvlak zoeken.

Consumenten beschermen

Hoekstra benadrukt dat de financiële sector dienstbaar moet zijn aan burgers en bedrijven. Het is belangrijk dat er stabiliteit, integriteit en innovatie is. Banken hebben bovendien hoge buffers nodig om de stabiliteit van de sector te waarborgen. Instellingen moeten consumenten beter gaan beschermen tegen risicovolle leenvoorwaarden. Het moet voorkomen worden dat huishoudens te hoge schulden aangaan. Nu kent zo'n 27 procent van de klanten een betalingsachterstand bij kopen op afbetaling.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!