Onderhandelingen leiden tot mislukt pensioenakkoord: wat nu?Onderhandelingen pensioenakkoord

Er zijn onderhandelingen tussen het kabinet, vakbonden, werknemers en werkgevers over een nieuw pensioenakkoord. Het is de bedoeling dat op korte termijn een nieuw pensioenakkoord komt. De onderhandelingen zijn vorige week daarentegen mislukt, wat betekent dat voorlopig alles nog hetzelfde blijft.

Nieuw stelsel nodig

Een nieuwe pensioenstelsel is van belang om twee zaken te regelen. Ten eerste is het huidige stelsel ouderwets en niet geschikt voor de veranderingen op de arbeidsmarkt. Hoewel vroeger veel mensen veertig jaar bij dezelfde werkgever bleven, wisselen mensen tegenwoordig steeds vaker van baan. Soms gaan mensen als zzp'er werken en gaan ze later weer in loondienst. Voor deze verschillende werkvormen is er nu geen goed pensioenstelsel. Zelfstandigen hebben geen toegang tot het pensioenfonds en bouwen daardoor geen pensioen op. Ten tweede is een nieuw pensioenstelsel ook nodig om het vertrouwen in het stelsel te verbeteren. Ouderen hebben geen vertrouwen in de pensioenfondsen omdat er vanaf 2021 kortingen dreigen. Daarnaast willen steeds minder jongeren meedoen, zij zijn bang dat er straks voor hun geen geld meer is.

Mislukte onderhandelingen

Vakbond FNV wordt verweten op het allerlaatste moment van de onderhandelingen met extra eisen te komen. Een van die eisen was de koppeling van de AOW-leeftijd en de levensverwachting. Daarnaast is het voor de vakbond essentieel dat werknemers met fysiek zware beroepen eerder kunnen stoppen. Ondanks de mislukking werden de vakbonden en het kabinet over een aantal andere zaken het wel met elkaar eens. De AOW-leeftijd zou pas in 2024 naar 67 jaar stijgen in plaats van 2021 en het kabinet is bereid om de boete op prepensioen te verlagen en zelfs een jaar lang helemaal te schrappen.

Vervolgstappen

Hoewel de onderhandelingen over het pensioenakkoord vorige week op een mislukking uitliepen, vinden alle partijen in de Kamer dat het niet sluiten van een pensioenakkoord een gemiste kans is. Het kabinet gaat zich beraden op vervolgstappen om in de toekomst hopelijk tot een nieuw stelsel te komen.

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek