Places logo
Menu

Europese middenklasse: pakezel van de verzorgingsstaat?

Europese middenklasse: pakezel van de verzorgingsstaat?

De Nederlandse middenklasse gaat er in koopkracht al jarenlang vrijwel niet tot weinig op vooruit. Nederlandse politici maken zich zorgen. Geldt dit ook voor andere Europese landen? Het Financieel Dagblad nam de koopkracht van de middenklasse in Duitsland onder de loep.

Anker van stabiliteit

In Duitsland is voor veel inwoners de middenklasse het hoogst haalbare. Volgens journalist Daniel Goffart beweert niemand in Duitsland dat hij of zij rijk is. Daarentegen beschrijft ook niemand zich arm, aangezien je anders een 'loser' bent. Dat zegt volgens Goffart veel over het ambitieniveau in Duitsland. Net afgestudeerden hebben liever een levenslange baan als ambtenaar, aangezien dat zekerheid biedt. 'De middenklasse wordt gezien als een indicator van sociale cohesie en als een anker van stabiliteit tussen arm en rijk.' Aldus Goffart in een artikel voor het Financieel Dagblad. In Nederland zijn mensen eerder commerciëler ingesteld.

Afnemend vertrouwen in toekomst

Maar dit anker van stabiliteit wordt volgens Denktank DIW bedreigd door de opkomende digitalisering. Middenklasse onderzoeker Berthold Vogel van de universiteit van Kassel benoemt dat er in Duitsland een afnemend vertrouwen in de toekomst ontstaat. Het fundament van de middenklasse, de vaste baan, een sociaal vangnet en pensioen wordt steeds verder uitgekleed. Door de tamelijk hoge belastingdruk houdt de middenklasse te weinig over om een vermogen op te bouwen. Opvallend is dat dit nergens in Europa gebeurt als in Duitsland. Dat de middenklasse het onderspit moeten delven blijkt uit het besteedbare inkomen van zowel de top als de onderkant. Dat de meest rijken er de laatste jaren beter op worden, groeide de laatste jaren ook het inkomen van de minst verdienende Duitsers met maar liefst 10 procent. Kortom, een vermogen opbouwen is heel lastig voor de middenklasse.

Code rood voor middenklasse

Volgens politici zien veel Duitsers uit de middenklasse zichzelf als de verliezers in het afgelopen decennium. De belastingen in het Merkel-tijdperk zijn alleen maar verhoogd en veel middenklassers worden door de belastingdienst geclassificeerd als topverdieners. Zo benoemt Goffart dat vanaf een jaarsalaris van € 54.950 inwoners het hoogste tarief aan belasting moeten betalen. Ter vergelijking, in Nederland betalen inwoners het hoogste belastingtarief bij een jaarlijks inkomen van € 68.508. 'Bijna overal waar de angst van de middenklasse toeneemt en hun bestaan in gevaar is, trillen de politieke systemen en vieren radicale partijen successen.' Aldus Goffart.


Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!