Places logo
Menu

Zzp'ers vanaf 1 januari 2019 niet meer kwetsbaar voor (identiteits)fraude

Zzp'ers vanaf 1 januari 2019 niet meer kwetsbaar voor (identiteits)fraude

Zzp'ers hebben een btw-nummer waarin hun burgerservicenummer (BSN) wordt vermeld. Het nummer bestaat uit veertien posities met de landcode NL, het BSN en de toevoeging B01 t/m B99. Ook registreren veel zzp"ers hun privéadres als zakelijk adres en zijn geboortedatum, geboorteplaats en officiële voornamen inzichtelijk via het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Omdat ondernemers het nummer verplicht op hun website en correspondentie moeten vermelden, is het nummer toegankelijk voor iedereen.

Eerder bezwaar, nu vanuit hogerhand

In 2013 is al eerder het gebruik van de BSN-nummers in BTW-nummers in twijfel getrokken. In de tweede kamer werd hier een motie voor ingediend, maar deze werd niet uitgevoerd, omdat fraude weinig zou voorkomen. Nu is echter besloten uit hogerhand. De nieuwe Europese privacywet, de AVG, is ingetreden, en de Autoriteit Persoonsgegevens meldt dat vanaf 1 januari 2019 het gebruik van het nummer niet meer geoorloofd is. Gevolg van het niet veranderen van het beleid kan hoge boetes opleveren.

Kromme wetgeving

Staatssecretaris Menno Snel heeft een aantal vragen beantwoord met betrekking tot het gebruik van het BSN. Er zijn een aantal wetten en veranderingen doorgevoerd die elkaar tegenspreken. Een bedrijf mag bijvoorbeeld geen BSN bewaren, maar mag wel een btw-nummer bewaren, wat in dit geval hetzelfde is. Ook is er sinds 2014 veranderd dat het BSN op het paspoort op de voorkant staat, om identiteitsfraude te voorkomen. Waar zzp"ers deze open en bloot op hun website moeten zetten. De staatssecretaris zal de Tweede Kamer voor de zomer van 2018 informeren over de mogelijkheden wat betreft verandering van het beleid.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!