Tweeverdieners financieel beter voor elkaar dan eenverdienersTweeverdieners financieel beter voor elkaar dan eenverdieners

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft vandaag een document gepubliceerd waarin ongelijkheid tussen twee- en eenverdieners aan het licht komt. Tweeverdieners betalen veel minder belasting dan eenverdieners. Het grootste verschil zit tussen twee- en eenverdieners met kinderen. Soms betaalt deze laatste groep zes keer meer belasting dan de eerste. Een eenverdiener bestaat uit twee partners waarvan er een werkt en de ander thuis blijft om bijvoorbeeld mantelzorg te verlenen of voor de kinderen te zorgen.

Participatie

In eerste instantie was het de bedoeling van de overheid om economische zelfstandigheid en participatie in de arbeidsmarkt te stimuleren onder vrouwen. Dit gebeurde aan de hand van het verhogen van belastingkorting. Maar stellen met jonge gezinnen worden hier de dupe van. Voor deze gezinnen is het soms niet haalbaar beiden aan het werk te zijn, omdat de kinderen nog niet naar school zijn of niet oud genoeg zijn een aantal uur alleen thuis te blijven. Eerder werd er voor het deel van het inkomen van de eenverdiener een belastingvrijstelling toegekend. Dit besloeg het geld dat noodzakelijk is om in het onderhoud van de niet werkende partner te voorzien. Dit werd opgeheven om het zijn van eenverdiener minder aantrekkelijk te maken.

Kritiek

Hoogleraar Jos Teunissen bekritiseert de manier hoe de overheid zich bemoeit met hoe de Nederlandse burger haar/zijn leven inricht. Ook is het opvallend dat Nederland eenverdieners zo in het nadeel stelt. De belastingdruk hier is drie keer hoger dan het gemiddelde in de Europese Unie. Ook zal deze kloof alleen nog gaan groeien, omdat tweeverdieners er nog meer op vooruit zullen gaan.

Foto: Pixabay


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek