Places logo
Menu

Tweeverdieners financieel beter voor elkaar dan eenverdieners

Tweeverdieners financieel beter voor elkaar dan eenverdieners

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft vandaag een document gepubliceerd waarin ongelijkheid tussen twee- en eenverdieners aan het licht komt. Tweeverdieners betalen veel minder belasting dan eenverdieners. Het grootste verschil zit tussen twee- en eenverdieners met kinderen. Soms betaalt deze laatste groep zes keer meer belasting dan de eerste. Een eenverdiener bestaat uit twee partners waarvan er een werkt en de ander thuis blijft om bijvoorbeeld mantelzorg te verlenen of voor de kinderen te zorgen.

Participatie

In eerste instantie was het de bedoeling van de overheid om economische zelfstandigheid en participatie in de arbeidsmarkt te stimuleren onder vrouwen. Dit gebeurde aan de hand van het verhogen van belastingkorting. Maar stellen met jonge gezinnen worden hier de dupe van. Voor deze gezinnen is het soms niet haalbaar beiden aan het werk te zijn, omdat de kinderen nog niet naar school zijn of niet oud genoeg zijn een aantal uur alleen thuis te blijven. Eerder werd er voor het deel van het inkomen van de eenverdiener een belastingvrijstelling toegekend. Dit besloeg het geld dat noodzakelijk is om in het onderhoud van de niet werkende partner te voorzien. Dit werd opgeheven om het zijn van eenverdiener minder aantrekkelijk te maken.

Kritiek

Hoogleraar Jos Teunissen bekritiseert de manier hoe de overheid zich bemoeit met hoe de Nederlandse burger haar/zijn leven inricht. Ook is het opvallend dat Nederland eenverdieners zo in het nadeel stelt. De belastingdruk hier is drie keer hoger dan het gemiddelde in de Europese Unie. Ook zal deze kloof alleen nog gaan groeien, omdat tweeverdieners er nog meer op vooruit zullen gaan.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!