Places logo
Menu

Russische Silicon Valley komt moeizaam van de grond

Russische Silicon Valley komt moeizaam van de grond

In 2010 besloot de voormalige president van Rusland, Dmitri Medvedev, dat de stad Skolkovo omgedoopt zou worden tot hét nieuwe Silicon Valley van Rusland. De voornaamste reden hiervoor was dat het land dan wat minder afhankelijk zou worden van de opbrengsten van olie en gas.

Skolkovo moest gezien worden als dé nieuwe high-techstad, desondanks komt het nog niet in de buurt van de Californische tech-hoofdstad. Aan de investeringen zal het in ieder geval niet hebben gelegen, de Russische overheid investeerde namelijk zo"n 130 miljard roebel (1,9 miljard euro) in dit project. Naast verschillende kantoorgebouwen en studio"s wordt er in de stad ook gewerkt aan een zwembad, hotel en een universiteit. Een aantal grote bedrijven zoals IBM en Boeing openden wel al een onderzoekscentrum in Skolkovo, desondanks blijft de vestiging van start-ups grotendeels uit. In de 8 jaar dat dit project loopt, trok de stad slechts 1.800 start-ups aan, waarvan er geen enkele bekende naam tussen zat.

Gunstige voorwaarden

De voorwaarden voor start-ups in Skolkovo zijn erg gunstig: zo hoeven ondernemingen met een jaaromzet van minder dan 15 miljoen euro geen winstbelasting of omzetbelasting te betalen en kunnen zij aanspraak maken op allerlei subsidies. Tevens is het project goed voor de economie van Rusland zelf, aangezien er al 27.000 banen zijn gecreëerd en andere bedrijven al 400 miljoen euro in het project geïnvesteerd hebben. Daarnaast is er een speciale visa regeling getroffen voor werknemers van startups die in Skolkovo gevestigd zijn, zo kunnen zij een 5 jaars zakenvisum krijgen. Hierdoor zou het voor buitenlanders aantrekkelijker moeten worden om zich in Skolkovo te vestigen. Helaas valt het aantal buitenlanders die zich er daadwerkelijk gevestigd hebben nogal tegen.

Geen Silicon Valley

Ook al hebben Skolkovo en Silicon Valley redelijk wat overeenkomsten, de directie van Skolkovo wil niet dat ze met de Californische stad vergeleken worden. Waar Silicon Valley zich op IT focust, is er in Skolkovo plaats voor start-ups gespecialiseerd in maar liefst vijf verschillende gebieden, namelijk: IT, biomedische toepassingen, energie, nucleaire- en ruimtetechnologie. Verder noemt de operationeel directeur van Skolkovo"s energiecluster, Oleg Pertsovski, als ander belangrijk verschil dat Silicon Valley alleen goed is voor start-ups die veel waard zijn, maar dat deze plek voor andere bedrijven niet heel veel voordelen kan brengen.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!