Places logo
Menu

Waar moet je aan denken als je een bedrijf start?

Waar moet je aan denken als je een bedrijf start?

Wanneer je een eigen bedrijf wil starten, dan komt daar veel bij kijken. Het is een uitdagend avontuur en vereist hard werken, een duidelijke planning en genoeg voorbereiding. Obstakels ga je zeker tegenkomen, maar deze moet je weten om te zetten naar leermomenten - alleen op deze manier wordt jouw bedrijf een succes. Benieuwd waar je aan moet denken als je een bedrijf begint? Lees dan vooral verder voor tips!


Schrijf een bedrijfsplan

Wanneer je een onderneming start is het van belang om een duidelijk bedrijfsplan te schrijven. Een bedrijfsplan is een document dat beschrijft hoe het bedrijf eruit zal gaan zien en hoe het zijn doelen gaat bereiken. Het dient als leidraad voor je onderneming


Executive summary

In dit plan is het handig om een goede samenvatting - ook wel een executive summary - van jouw toekomstige bedrijf te schrijven, zodat je alles duidelijk op papier hebt staan. Wat wil je precies bereiken, hoe ga je dit doen en hoe ga je dit financieel aanpakken? In het bedrijfsplan omschrijf je ook het doel en de missie van je bedrijf, welke producten en/of diensten je aanbiedt en hoe je de doelgroep wil gaan bereiken.


Marktonderzoek

Vervolgens is het tijd om aan de slag te gaan met marktonderzoek. Tijdens het marktonderzoek ga je de doelgroep beter in kaart brengen, door de doelgroep te segmenteren. Hierbij richt jij je op bepaalde segmenten waardoor je gerichter kunt inspelen op de doelgroep. Wanneer je dit onderdeel hebt gehad, is het van belang om de markt en concurrentie te analyseren. Met welke kansen en uitdagingen ga jij te maken krijgen?


Marketing- en verkoopstrategie

Nadat je een marktonderzoek hebt gedaan, is het tijd om je te gaan richten op de marketing- en verkoopstrategie. Hierin beschrijf je hoe je bedrijf de producten en/of diensten zal gaan presenteren en verkopen. Daarbij is het ook handig om concrete marketingdoelstellingen in je plan te noteren. Het grootste gedeelte van je bedrijfsplan heb je nu op papier, maar toch zijn er nog een paar onderdelen die belangrijk zijn in je bedrijfsplan. Ga je het bedrijf in je eentje starten, of doe je dit samen met andere? Zorg dan dat je ook de organisatiestructuur in je bedrijfsplan verwerkt. Wanneer dit gedaan is kan je een financieel plan uitschrijven. In dit plan staat een duidelijke begroting en je verwachten inkomsten en uitgaven.

Het bedrijfsplan is een onderdeel waar veel tijd in gaat zitten, maar wat zeker essentieel is om te doen. Ook kan het fijn zijn voor je bedrijf om dit regelmatig bij te werken, zodat alles up-to-date blijft.


Kies een bedrijfsnaam

Waarschijnlijk heb je allang een bedrijfsnaam bedacht, maar wellicht dat je door het schrijven van je bedrijfsplan tot andere inzichten bent gekomen. Een bedrijfsnaam is nodig voor het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Bij het kiezen van de juiste bedrijfsnaam moet je ervoor zorgen dat deze herkenbaar is en blijft hangen. Het is handig om eerst te controleren of de naam al bestaat, of dat er niet een ander bedrijf is wat bijna dezelfde naam heeft. Hoe unieker jouw naam, des te sneller jij wordt gevonden in de zoekmachines. Een andere kleine tip: maak de naam niet te moeilijk. Zorg ervoor dat wanneer jouw bedrijfsnaam wordt uitgesproken, iedereen direct begrijpt hoe deze geschreven moet worden.


Kies een rechtsvorm

In Nederland moet elk bedrijf ingeschreven staan in het Handelsregister van de KvK. Voordat je een bedrijf gaat inschrijven, heb je eerst een rechtsvorm nodig. Er zijn verschillende rechtsvormen waaruit je kunt kiezen bij het oprichten van een bedrijf, zoals: eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) en een besloten vennootschap (bv). Kijk daarom altijd goed welke rechtsvorm bij jouw bedrijf past.


Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Wanneer je een rechtsvorm hebt gekozen, ga je op zoek naar een passende verzekering. Als deze is uitgekozen dan kun je jouw bedrijf officieel gaan maken, tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel! Het inschrijven bij de KvK is een proces waarbij je jouw onderneming officieel gaat registreren. Dit is van belang om legaal te kunnen ondernemen en om toegang te krijgen tot bepaalde faciliteiten en diensten, zoals het aanvragen van vergunningen en subsidies.

Veel mensen schrijven zich in bij de KvK enkele weken voordat het bedrijf echt van start gaat, maar natuurlijk kan dit ook al eerder gebeuren. Soms is het namelijk nodig dat je voor het huren van een bedrijfspand een KvK-nummer nodig hebt, waardoor je deze registratie al eerder moet doen.


En dan?

Dan kan het allemaal echt gaan beginnen. Je staat ingeschreven bij de KvK, dus je bedrijf is nu echt een bedrijf. Natuurlijk moet er nog zat gebeuren, maar de grootste stappen zijn gezet. Je kunt op zoek gaan naar je eerste klanten door bijvoorbeeld evenementen bij te wonen of een website te maken. Op het moment dat je een website hebt, ben je online beter te vinden. Door te focussen op de juiste zoekwoorden kom je sneller bovenaan te staan in de zoekmachine en bereik je dus meer potentiële klanten!

Gaat jouw nieuwe bedrijf vooral online plaatsvinden en ben je benieuwd naar hoe je de online verkoop kunt verhogen? In dit artikel geven we een aantal tips voor het verhogen van de online verkoop!


Hulp nodig bij het maken van een website of beter gevonden willen worden in de zoekmachines? Plan dan hieronder een gratis adviesgesprek in of neem een kijkje op onze Places Alles-in-1 pagina!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!