Places logo
Menu

Onderzoek van CBS wijst uit dat startende ondernemers steeds jonger zijn

Onderzoek van CBS wijst uit dat startende ondernemers steeds jonger zijn

Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar gegevens van de Belastingdienst wijst uit dat de groep jonge startende zelfstandig ondernemers groter is dan voorheen. Vier op de tien van de 208 duizend starters in 2015 was jonger dan 35 jaar ten tijde van de start als zzp-er. De gehele groep startende zzp-ers daarentegen, nam aanzienlijk af ten opzichte van de 236 duizend in 2008. In 2015 waren er in totaal wel meer mensen als zzp-ers werkzaam dan in 2008. Momenteel telt Nederland zo"n 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel, waar de afkorting "zzp" voor staat, en dat aantal blijft stijgen.

Sinds 2013 is de groep mensen tussen de 35 en 45 jaar niet meer de categorie met de meeste starters. Vanaf 2008, het jaar waarin de crisis begon, is het aantal startende zelfstandige tussen de 35 en 45 jaar al aan het dalen. De groep starters tussen de 25 en 35 daarentegen, stijgt alleen maar. Inmiddels is de groep startende zzp-ers tussen de 25 en 35 zelfs de grootste.

Er lijkt een trend aan de gang waarbij mensen jonger een eigen onderneming oprichten. De groep startende ondernemers in de leeftijd van 25 tot 35 jaar is namelijk niet alleen gestegen, ook de groep starters in de leeftijd van 15 tot 25 jaar is gegroeid. Deze groep beleefde in 2013 een hoogtepunt, toen 17,8 procent van de startende ondernemers in die leeftijdscategorie viel, tegenover 23,9 procent in de leeftijd tussen 25 en 35 en 22,2 procent in de leeftijd tussen 35 en 45. Sinds het hoogtepunt in 2013 beleefde de groep pieken en dalen, maar de groep blijft nog altijd groter dan hij was in 2008.

In totaal was ruim 41 procent van de zzp-ers in 2015 jonger dan 35 jaar. De groep in de leeftijd tussen de 35 en 55 jaar was in dat jaar ongeveer even groot. Deze verdeling was een aantal jaar geleden heel anders. In 2008 was 32 procent van de startende ondernemers onder de 35 jaar, tegenover percentage van 46 procent van mensen tussen de 35 en 55 jaar.

Wellicht kiezen jonge mensen er steeds vaker bewust voor om direct zelfstandig ondernemer te worden, in plaats van eerst te proberen een baan te vinden bij een werkgever. Over wat de reden voor deze verschuiving is, kan echter alleen gespeculeerd worden, aangezien dit niet onderzocht is.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!