Places logo
Menu

Werken als zelfstandig ondernemer in de zorg: alle belangrijke informatie

Werken als zelfstandig ondernemer in de zorg: alle belangrijke informatie

In Nederland zijn naar schatting meer dan 1 miljoen mensen actief als zelfstandige zonder personeel (zzp). Dit fenomeen komt ook in de zorg steeds vaker voor. Ervaren zorgverleners die niet tot hun recht komen in een zorginstelling kiezen er soms voor om als zzp"er aan de slag te gaan. Iemand die als zelfstandige in de zorg aan de slag gaat heeft met meer regels te maken dan andere zelfstandige professionals. Benieuwd of zzp"er in de zorg wat voor u is? Lees hier de belangrijkste informatie.

Wat houdt het in?

Mensen die als zzp"er in de zorg willen werken kunnen zichzelf verhuren aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Als zelfstandige kan je ook bij particuliere cliënten werken. De opdrachten moeten door de zelfstandige zelf binnengehaald worden. Zzp"ers vinden het vaak een groot pluspunt dat zij hun eigen werktijden kunnen bepalen en zelf beslissen waar, wanneer en hoe lang ze werken.

BIG-registratie

Om zzp"er te worden moet men zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet een zorgverlener zich inschrijven bij het BIG-register. In de gezondheidszorg mogen mensen namelijk niet zomaar aan het werk; een registratie in het BIG-register is verplicht. Om geregistreerd te worden kan men een aanvraag doen, die 85 euro kost. Het BIG-register is onderdeel van de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Patiënten kunnen in het register opzoeken of hun zorgverlener geregistreerd is. Pas na goedkeuring van deze aanvraag kunnen mensen aan de slag als zzp"er in de zorg. Deze registratie is voor vijf jaar geldig. Na afloop van deze vijf jaar wordt gekeken of er minimaal 2.080 of 3.120 uur is gewerkt.

Verzekerde zorg

Wanneer de registraties zijn geregeld kan een zzp"er op zoek gaan naar opdrachten. De meeste zzp"ers in de zorg kiezen ervoor om via een bemiddelingsbureau te werken. Dit maakt het in veel gevallen makkelijker om aan werk te komen. Als een zzp"er verzekerde patiënten wil verzorgen moet hij of zij bevoegd zijn. Deze bevoegdheid kunnen zelfstandigen regelen door hun diensten aan te bieden via een zorgaanbieder, zorginstelling of thuisorganisatie.

Kwaliteit zorg

Een zelfstandige in de zorg moet tot slot zorg leveren van een goed niveau. De zorg moet aan wettelijke kwaliteitseisen voldoen. De belangrijkste kwaliteitseisen zijn: het is belangrijk dat zorgverleners binnen 6 weken na de start van de zorg een zorgplan opstellen met de cliënt. Daarnaast moet een zorgaanbieder over een klachtenregeling en klachtencommissie beschikken. Een zzp"er in de zorg maakt daarnaast elk jaar een verslag waarin de zelfstandige verantwoording aflegt over het beleid en de kwaliteit van de zorg die is geleverd.

Wel of niet doen?

Om als zelfstandige in de zorg te gaan werken moet men volgens ervaringsdeskundigen zelfverzekerd zijn. Het is daarnaast belangrijk dat de zorgverlener al veel ervaring heeft op het gebied van zorg. Tot slot is het ook handig als zorgverleners over ondernemerschap beschikken, zelfstandigen moeten namelijk continu in de weer zijn om nieuwe opdrachten binnen te halen. Vooral voor mensen die het gevoel hebben dat ze binnen een zorgorganisatie niet tot hun recht komen zouden een carrière als zzp"er kunnen overwegen.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!