Places logo
Menu

Recordverlies: Elon Musk’s Tesla ligt verder onder vuur

Recordverlies: Elon Musk’s Tesla ligt verder onder vuur

Na de berichtgeving van de afgelopen maanden over Tesla is het geen grote verrassing, maar de cijfers voor het eerste kwartaal van 2018 tonen aan dat het bedrijf een recordverlies heeft gemaakt. Het gaat om een nettoverlies van 710 miljoen dollar. De gecorrigeerde verliezen kwamen uit op $3,35 per aandeel met een omzet van $3,4 miljard. Ondanks de hoogte van dit bedrag, lijkt het toch een meevaller te zijn. Analisten hadden namelijk een verlies van $3,48 per aandeel verwacht bij een omzet van $3,22 miljard.

Reactie Musk

Het verlies mag dan enigszins meevallen, Elon Musk moest alsnog veel kritische geluiden van journalisten aanhoren. Hierop reageerde hij cynisch: "deze vragen zijn zo droog, ik ga dood hier". Na deze reactie daalde de beurskoers van Tesla gelijk met 5 procent en verloor het bedrijf 2,2 miljard aan beurswaarde. In zijn 15 jarige bestaan heeft Tesla nog nooit winst weten te maken. Toch heeft het bedrijf een totale beurswaarde 51 miljard dollar. Elon Musk blijft hoopvol en zegt zelfs dat 2018 positief voor Tesla zal eindigen. Volgens Musk wordt namelijk verwacht dat Tesla in de tweede helft van dit jaar winst zal maken. Het bedrijf zou dan ook geen behoefte hebben aan nieuwe geldinjecties.

Specialisten minder optimistisch

Een groot deel van de financiële problemen van Tesla is ontstaan door de productieproblemen bij het Model 3. Hiervan zijn al 450.000 exemplaren besteld. Musk streeft nu naar een productie van 150.000 auto"s per jaar. Specialisten vinden de inschatting van 150.000 auto"s per jaar erg optimistisch voor iemand die geen ervaring heeft met de massaproductie van auto"s. Het blijft dus de vraag wanneer deze financiële problemen verholpen kunnen worden. Ook al heeft Elon Musk nog een vermogen van 2,7 miljard euro, toonde Bloomberg aan dat de Tesla-topman 6.500 dollar per minuut verbrandt. Als Musk zo door gaat, zou dit betekenen dat hij nog binnen één jaar failliet gaat.

Toekomst

Toch betwijfelen veel mensen dat dit daadwerkelijk zou gebeuren. Dit komt door de sterke reputatie en naamsbekendheid van het bedrijf. Waarschijnlijk zou Tesla bij een dreigend faillissement opgekocht worden. Musk heeft nog genoeg plannen voor de toekomst. Hij wil een nieuwe fabriek openen in China, waar hij accu"s wil produceren voor zijn auto"s. Daarnaast zal er ook een nieuwe autofabriek komen, waar het nieuwste Model Y gebouwd moet worden. Waarschijnlijk komt deze fabriek ook in China. De productie voor het Model Y staat gepland voor 2020. Het is de vraag of Musk en Tesla dit ook daadwerkelijk gaan halen.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!