Places logo
Menu

Nederland en de Brexit: de gevolgen tot nu toe

Nederland en de Brexit: de gevolgen tot nu toe

Een allesbepalend referendum werd op donderdag 23 juni 2016 in Groot-Brittannië gehouden. De uitslag zou niet alleen de toekomst van het Britse eiland beïnvloeden maar ook die van de rest van het Europese continent.

Het is ondertussen alweer bijna 6 maanden geleden dat een krappe meerderheid van 51,9% procent aangaf de Europese Unie te willen verlaten. Van tevoren waren door het stay camp doemscenario's geschetst waarin werd gewaarschuwd voor catastrofale financiële gevolgen.

Met het verstrijken van bijna zes maanden is er voldoende materiaal om een blik te werpen op de werkelijke gevolgen van de Brexit, tot nu toe uiteraard. Places.nl heeft de meest relevante berichten uitgezocht en voor u op een rijtje gezet.

Nederland, Groot-Brittannië en de Europese Unie

Alleerst geven wij u een kort overzicht van de betrekkingen tussen Nederland, Groot-Brittannië en de Europese Unie. Deze zijn echter zodanig gecompliceerd dat dit niet de plaats is om deze in detail te bespreken. Het belangrijskte voor nu is dat Groot-Brittannië een zeer belangrijke Nederlandse handelspartner is.

Uit cijfers van het Financieel Dagblad blijkt dat Nederland op jaarbasis voor 22,4 miljard euro importeert naar en voor 40 miljard euro exporteert uit Groot-Brittannië. Voorspellingen deden vermoeden dat na het uittreden van de Britten deze bedragen fors zouden veranderen.

De werkelijke gevolgen tot nu toe

Wat is er nu waar geworden van deze voorspellingen? Het leven in GB zelf lijkt niet veel te zijn veranderd; de financiële gevolgen zijn in ieder geval in de grote pro-Brexit-gebieden als Northampton nog niet voelbaar. De verwachtingen zijn dat de economische groei in 2017 wel zal teruglopen, maar de recessie zoals die van tevoren werd afgetekend, blijft waarschijnlijk vollopig nog uit.

Ook in de EU in het algemeen lijken de gevolgen voor alsnog klein, bericht Nu.nl. In Nederland is dat echter niet helemaal zo. Uit een reportage van de NOS blijkt dat lage waarde van de pond banen en omzet kost. Immers, alles wat geproduceerd wordt in Nederland wordt duurder voor de Britten. Ze zullen dus op zoek gaan naar alternatieven, en andersom hebben een aantal Nederlandse ondernemers aangegeven dat zij gaan overwegen om hun productie naar het eiland te verplaatsen, mocht deze ontwikkeling zich doorzetten. De impact op de im- en exportcijfers is vooralsnog niet bekend, daarvoor is het nog te vroeg. De eerste halfjaarlijkse rapporten zullen binnenkort verschijnen.

Verwachtingen voor de toekomst

Er is uiteraard nog niet genoeg tijd verstreken na het referendum om zeker te zijn over haar gevolgen. Er wordt voorspeld dat de 'echte' gevolgen zich pas later zullen uiten, wanneer de uittreding van Groot-Brittannië een feit zal zijn. Places.nl zal u op de hoogte houden van het laatste nieuws.

Vooralsnog lijkt er één voordeel aan de Brexit vast te ziten: de kerstinkopen in Groot-Brittannië zijn een stuk goedkoper zijn geworden!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!