Places logo
Menu

Donald Trump niet uitgenodigd op klimaatconferentie in Parijs

Donald Trump niet uitgenodigd op klimaatconferentie in Parijs

De Amerikaanse president Donald Trump is niet uitgenodigd op de One Planet Summit (klimaatconferentie) in Parijs die vandaag plaatsvindt. Wel zijn er 50 andere wereldleiders aanwezig. Minder dan een jaar geleden heeft Trump zich teruggetrokken uit het Klimaatakkoord van Parijs waardoor de Verenigde Staten geïsoleerd raakte bij de kwestie.

One Planet Summit

De One Planet Summit is een informele klimaatconferentie die is georganiseerd door Franse president Emmanuel Macron. Samen met de Verenigde Naties en de Wereldbank heeft Macron de conferentie georganiseerd om het tweejarig bestaan van het Klimaatakkoord van Parijs te vieren. De klimaattop moet de internationale gemeenschap stimuleren om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken.

Er zijn 50 wereldleiders die de One Planet Summit bijwonen. Daarnaast zijn er ook verschillende maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van bedrijven aanwezig. Onder andere minister-president Mark Rutte, Britse minister-president Theresa May en Mexicaanse president Enrique Peña Nieto zijn aanwezig. De Amerikaanse president Donald Trump heeft echter geen uitnodiging ontvangen.

Teruggetrokken uit Klimaatakkoord

Het Klimaatakkoord van Parijs is een akkoord dat het einde van meer dan 100 jaar aan fossiele brandstof als primair economisch product markeert. Het akkoord toont tevens aan dat overheden van over de hele wereld klimaatverandering serieus nemen. Bijna 200 landen hebben op 12 december 2017 het Klimaatakkoord getekend - zelfs ontwikkelingslanden die erg afhankelijk zijn van fossiele brandstof.

Door het tekenen van de deal stemden landen in met de maatregelen om broeikasgasuitstoot zo snel mogelijk terug te dringen. De landen hebben samen het doel gesteld om de wereldwijde temperatuurverandering niet boven de twee graden Celsius te laten komen. Het akkoord stimuleerde tevens grote investeringen van landen in het terugdraaien van klimaatverandering.

President Donald Trump gelooft echter dat klimaatverandering een fabeltje is en trok zich al snel terug uit het akkoord. Daarom is hij nu ook niet uitgenodigd op de One Planet Summit.

Emmanuel Macron

De Franse president Emmanuel Macron zei in november tegen het Amerikaanse tijdschrift TIME dat Trump een uitnodiging zou krijgen als hij "bij de club kwam" en zich uitte over klimaatverandering. Trump heeft dit niet gedaan.

Sinds het interview van TIME met Macron is Trump echter wel zo brutaal geweest om internationaal gebruik van steenkool (fossiele brandstof) te pitchen tijdens een klimaatconferentie dat eerder dit jaar in Duitsland werd gehouden. Terwijl andere landen hun krachten bundelden om vervuilende brandstof zoals steenkool te bevechten, hield het Trump-bewind samen met fossiele brandstofbedrijven een presentatie over hoe koolstof zogenaamd een oplossing voor klimaatverandering kon bieden.

Macron vertelde als reactie op het besluit van Trump in het interview aan Time: "Je kan nou eenmaal niet onderhandelen met meer dan 180 of 190 landen. Daar ben jij het echter mee oneens, maar wat is je plan B? Ik weet niet wat jouw plan B is."

Foto: Flickr

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!