Places logo
Menu

De ZZP'er en pensioen: zelf regelen, maar hoe?

De ZZP'er en pensioen: zelf regelen, maar hoe?

Als u zelfstandig gaat ondernemen komt daar een heleboel bij kijken, u moet onder anderen uw pensioen zelf gaan regelen. ZZP'ers sparen tegenwoordig te weinig voor hun pensioen. Slechts een derde bouwt daadwerkelijk een pensioen op, bij de rest schiet dit erbij in omdat ze er niet zoveel verstand van hebben. Als ZZP'er ontvangt u wel AOW, maar bouwt u niet zoals een medewerker in loondienst uw pensioen op. Bent u ZZP'er en wilt u wel naar uw pensioen kijken? Places.nl zocht voor u de mogelijkheden uit.

Verplichte pensioenregeling

Bij specifieke beroepssectoren is een pensioensregeling verplicht voor ZZP'ers. Hieronder vallen onder andere schilders, fysiotherapeuten en veel beroepen in de gezondheidszorg. Een verplichte pensioenregeleng kan via de vakbond aangevraagd worden. Het kabinet wil dit in de toekomst bij meerdere vakgebieden gaan invoeren.

Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Als ZZP'er kunt u ook een deel van uw winst apart zetten, waar u later dan pas belasting over hoeft te betalen. Als u met pensioen gaat kunt u deze winst omzetten in lijfrente. De belastingheffing moet u dan wel hierover betalen. U mag alleen een fiscale oudedagreserve opbouwen als u minimaal 1225 uur per jaar aan uw onderneming werkt, jonger bent dan 65 en een ondernemer bent voor de inkomenbelasting.

Lijfrente bij verzekeraar, bank of beleggingsinstelling

Ook kunt u als ZZP'er een lijfrente afsluiten bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Bij een lijfrente bepaalt u per periode een premie aan de instantie waarbij u de lijfrente heeft afgesloten. Daardoor krijgt u een extra inkomen vanaf een bepaald moment, in dit geval kan dit met uw pensioen zijn. Het voordeel is dat dit geld altijd aan u terugbetaald wordt. Het nadeel is dat als het geld dat u voor de lijfrente heeft betaald aan u terugbetaald is, u geen geld meer uitbetaald krijgt. Vanaf 2017 kunt u ook lijfrente via een geblokkeerde beleggingsrekening afsluiten.

Vrijwillige voortzetting pensioenregeling

Als u ex-werknemer bent kunt u uw pensioenregeling voortzetten als uw pensioenregeling deze optie biedt. De vrijwillige voortzetting moet direct na ontslag aangevraagd worden en is dan tot 10 jaar na ontslag aftrekbaar van de belasting.

Pensioen in eigen beheer

Als u als ZZP'er ook directeur bent van uw eigen besloten vennootschap dan kunt u uw pensioen binnen uw eigen bedrijf opbouwen. Uw pensioen wordt dan geregeld via uw eigen bedrijf. U bepaalt hierbij zelf hoe u de pensioenreserve investeert, maar heeft dezelfde onzekerheid over uw pensioen als iedere andere medewerker. Het hangt af

Online vindbaar als ZZP'er

Natuurlijk is het als ZZP'er ook belangrijk dat er genoeg klussen binnenkomen waarmee u uiteindelijk uw pensioen kunt opbouwen. Met een goede online vindbaarheid loopt u minder snel klanten mis. Bij Places Adverteren kunt u een gratis bedrijfsvermelding aanvragen op Telefoonboek.nl en Openinstijden.com. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze klantenservice op 024 - 3555 299. We helpen u graag verder.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!