Places logo
Menu

Valse sites zorgverzekeraars worden gebruikt om zorgdata te stelen

Valse sites zorgverzekeraars worden gebruikt om zorgdata te stelen

Volgende week dinsdag 18 september is het Prinsjesdag. Het kabinet maakt dan de plannen rondom de zorgverzekeringen weer bekend. Deze tijd is voor veel Nederlanders hét moment om zich weer te oriënteren op een nieuwe zorgverzekering. Ben jij ook online op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Zorg er dan voor dat je de websiteadressen goed spelt, want een simpele tikfout kan al genoeg zijn om op een valse website te komen. Cybercriminelen maken namelijk typo domeinnamen aan, waarbij de naam sterk lijkt op die van een bedrijf. De letter 'o' kan vervangen zijn door het getal nul of er is bijvoorbeeld al een extra letter toegevoegd.

Onderzoek SIDN

Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), waarbij meer dan 450 phishingsites aan het licht gekomen zijn. In totaal zijn er 14.781 domeinnamen geregistreerd die sterk lijken op namen als Achmea, CZ, Menzis en Zilverenkruis. Daarvan werd de helft bestempeld als 'normaal', drie procent als phishingsite en de overige websites waren bijvoorbeeld niet in gebruik of te koop. Valse sites kunnen bezoekers aanmoedigen om een andere browser te installeren, die malware bevat.

Duidelijke communicatie

Voor de zorgverzekeraars is het zaak om duidelijk te communiceren welke domeinnamen eigendom zijn van het bedrijf en dus ook te vertrouwen zijn. Een andere tip die SIDN geeft aan de verzekeraars is om intern afspraken te maken over het aanmaken van domeinnamen én de merknaam alleen te gebruiken op goed beveiligde sites. Het is belangrijk dat medewerkers op de hoogte zijn van hoe ze kunnen optreden tegen online misbruik van de eigen merknaam, vooral in de periode ná Prinsjesdag en rond het einde van het jaar. Dan overwegen de meeste mensen om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!