Places logo
Menu

Politie haalt netwerk achter DDoS-aanvallen uit de lucht

Politie haalt netwerk achter DDoS-aanvallen uit de lucht

De politie heeft achterhaald wie er achter de digitale aanvallen op zes miljoen digitale aanvallen waaronder die op de websites van ING, ABN AMRO, Rabobank en de Belastingdienst zit. Het ging hierbij om DDoS-aanvallen (distributed denial of service) waarbij websites overbelast worden met webverkeer waardoor ze niet meer toegankelijk zijn voor gebruikers.

Aanval-abonnement

Het netwerk achter de grote DDoS-aanvallen is de website webstresser.org. Bij deze website konden webaanvallen besteld worden. Gebruikers konden daar abonnementen afsluiten voor 15 tot 999 euro per maand. Webstresser.org deed 3.000 aanvallen per dag en had 136.000 klanten. De aanvallen die diensten zoals webstresser.org aanbieden zijn geen hacks, maar veroorzaken wel storingen en economische schade in het ergste geval. Er bestaan nog veel meer diensten zoals webstresser.org.

De politie had eerder al personen die ervan verdacht werden beheerder te zijn van webstresser.org gearresteerd in Servië, Kroatië, Canada en Engeland. Vanaf vandaag worden ook de gebruikers van webstresser.org opgespoort en aangehouden. Dat ook gebruikers aangehouden worden moet als waarschuwing gelden voor iedereen die wil "DDoSsen". In februari werd al een 18-jarige Oosterhouter aangehouden voor het veroorzaken van storingen bij websites. Er wordt onderzocht of hij hiervoor gebruik maakte van de genoemde dienst.

Internationale politieactie

De Nederlandse politie voerde het onderzoek niet alleen uit, maar maakte onderdeel uit van een grootschalig onderzoek waar nog elf andere landen aan meededen. Nederland raakte betrokken eind 2017 bij het onderzoek. Dit gebeurde toen het team High Tech Crime in Driebergen getipt werd door Britse collega"s van de National Crime Agency (NCA) dat webstresser.org op een server bij een Nederlandse provider stond. Later verplaatste de websites hun infrastructuur naar Duitsland.


Rechercheurs hebben alle data van de dienst in beslag genomen en krijgen daardoor inzicht in de doelwitten en gebruikers van afgelopen maanden. De politie spreekt in hun statement van een "slag" die ze dankzij deze internationale politieactie hebben toegebracht aan (D)DoS-criminaliteit.

Foto: Screenshot politie

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!