Places logo
Menu

Neppe Microsoft medewerkers stelen 7 miljoen van 2.000 slachtoffers

Neppe Microsoft medewerkers stelen 7 miljoen van 2.000 slachtoffers

De Nederlandse politie heeft laten weten dat er in 2017 bijna 2.000 meldingen zijn ontvangen van oplichters die deden alsof zij werkten bij de helpdesk van Microsoft. De meldingen waren afkomstig van slachtoffers. In totaal is er ongeveer 7 miljoen euro buitgemaakt door de oplichters.

Buitenlands nummer

De slachtoffers werden gebeld door een buitenlands nummer met aan de andere kant een Engelssprekende persoon die zich voordeed als medewerker van de Microsoft-helpdesk. De oplichters vertelden vervolgens dat er een virus of ander probleem was gevonden op de computer van het slachtoffer. Toen werd er gevraagd of de gedupeerden een programma wilden installeren die het probleem zogenaamd zou oplossen.

Opgelicht voor 98.000 euro

Door middel van het programma kreeg de schijn-medewerker toegang tot de computer van degene die werd opgelicht zodat het probleem "van een afstand kon worden opgelost". Hierdoor is er op onherleidbare manieren geld afhandig gemaakt van de slachtoffers. Een van de slachtoffers is maar liefst 98.000 euro kwijt en een andere 38.000 euro.

Van de slachtoffers was 70 procent boven de 50 jaar. Het is dan ook gebruikelijk voor dergelijke oplichters om ouderen als doelwit aan te stellen.

Microsoft benadert zelf nooit klanten

Microsoft heeft gemeld dat zij nooit klanten benadert tenzij de klanten zelf hebben aangegeven dat zij behoefte hebben aan hulp. De politie heeft tevens gemeld dat mensen meteen moeten ophangen als zij gebeld worden door een "Microsoft-medewerker" en het telefoonnummer dienen te melden.

Telefoonboek.nl biedt bezoekers de mogelijkheid om omgekeerd een nummer op te zoeken. Heeft u dus een telefoontje ontvangen dat u niet helemaal vertrouwt? Dan kunt u het telefoonnummer invoeren op de website van Telefoonboek.nl om erachter te komen of hij wel of niet betrouwbaar is.

Ook kunt u zelf een beschrijving van uw ervaring geven en op deze manier anderen waarschuwen voor potentiële gevaarlijke bellers.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!