Onderzoek: websites aannemers niet veilig noch gebruiksvriendelijk

Onderzoek: websites aannemers niet veilig noch gebruiksvriendelijk

De websites van veel aannemers zijn naast onveilig ook gebruiksonvriendelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Places Nieuws. Slechts 19,5% van de websites beschikt over een SSL-certificaat. Dit certificaat geeft aan dat gegevens veilig zijn op websites en niet toegankelijk voor derden of hackers. Daarnaast zijn slechts 21% van de websites schaalbaar, dat wil zeggen vriendelijk voor mobiel gebruik.

Minder dan 20% van de websites heeft een SSL-certificaat

Van het totale aantal websites dat in de categorie "aannemers" geregistreerd staat op Telefoonboek.nl, is slechts 19.5% in het bezit van een SSL-certificaat. Dit betekent dat bij meer dan 80% van alle websites van aannemers een waarschuwing volgt dat de website niet veilig is. Hackers en derden kunnen op deze websites gemakkelijker toegang krijgen tot ingevulde persoonlijke gegevens.

Gebruiksvriendelijkheid voor mobiele apparaten

Naast het feit dat veel websites van aannemers als niet veilig geacht worden, zijn ook maar weinig websites gebruiksvriendelijk voor mobiele apparaten. Omdat tegenwoordig steeds meer gebruikers met smart devices actief zijn op het internet, is het voor de gebruiksvriendelijkheid belangrijk dat websites responsive zijn. Websites moeten schaalbaar zijn, wat betekent dat de grootte van de website zich aanpast aan het formaat van het scherm. Zo kan de gebruiker alle noodzakelijke informatie in één oogopslag goed zien. Het blijkt dat slechts 21% van de websites van aannemers schaalbaar is. Het overige percentage heeft geen goede mobiele weergave van de site. .

Wat is een SSL-certificaat precies?

SSL staat voor Secure Sockets Layer. Het gaat hierbij om een soort laag tussen de server van een website en de internetbrowser. Deze beveiligt ingevulde gegevens en zorgt ervoor dat hackers of derden hier geen toegang tot krijgen. Een website met een SSL-certiciaat is gemakkelijk te herkennen aan de URL. Deze begint namelijk met "https" en niet met "http". Een website met SSL-certificaat kunt u herkennen aan de URL, die begint met "https" in plaats van "http". Ook staat er naast de URL vaak een groen hangslot, dat duidt op het beschikken over een SSL-certificaat.

Afbeelding: Pixabay