Places logo
Menu

Aantal datalekken bijna verdubbeld in 2017

Aantal datalekken bijna verdubbeld in 2017

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat er in 2017 zeker 10.000 datalekken geweest zijn. Vergeleken met 2016, toen er 5.849 lekken werden gemeld is dit een forse stijging. De meeste van deze datalekken werden gemeld, maar de AP deed ook onderzoek naar bedrijven die dit niet hebben gemeld. Het niet melden van datalekken kan een boete van maximaal €820.000 tot €900.000 betekenen onder de huidige wetgeving. Sommige onderzoeken naar deze bedrijven lopen nog.

Nieuwe wet Algemene verordening gegevensbescherming

Het onderzoek is in het licht van de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) een actueel onderwerp. Deze wet geldt vanaf 25 mei 2018 in Europa en eist van bedrijven meer zorgvuldigheid omtrent persoonsgegevens. Hij is in het leven geroepen om de bescherming in de gehele Europese Unie gelijk te trekken. Onderdeel hiervan is het duidelijk maken waarom een bedrijf persoonsgegevens verzamelt, waarvoor ze gebruikt worden en hoe lang ze bewaard worden. Ook kunnen burgers vragen om inzage van de opgeslagen gegevens. Deze nieuwe wet geldt voor elk bedrijf dat op welke manier dan ook persoonsgegevens verwerkt.

Wanneer aangemerkt als datalek?

Er zijn een aantal verschillende incidenten die als datalek worden aangemerkt. Bijna de helft van de gemelde datalekken betrof het afgeven of versturen van deze gegevens aan een verkeerde ontvanger. Verder is het verliezen of bestolen worden van zaken die persoonsgegevens bevatten een datalek. Ook post kwijtraken, hacking, malware,phishing, onbedoelde publicatie, fout in een klantportaal en persoonsgegevens bij het oud papier zetten worden aangemerkt als "datalek". Het risico is dus niet uitsluitend elektronisch van aard. Hierbij worden het vaakst naam, adres, woonplaats, geslacht, geboortedatum en burgerservicenummer gelekt. De gevolgen kunnen enorm schadelijk zijn voor uw bedrijf en de klanten.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!