Contactloze smartphone-betalingen steeds populairder in Nederland

Contactloze smartphone-betalingen steeds populairder in Nederland

In Nederland zijn er momenteel zo'n 320.000 mensen die betalen door middel van een applicatie op hun smartphone. Er kan dan aan de hand van een zogenaamde digitale portemonnee contactloos worden betaald bij een pinautomaat met een smartphone.

Betaalvereniging Nederland heeft cijfers gegeven aan Tweakers over het aantal gebruikers van de moderne betaalmogelijkheid. Volgens een woordvoerder van de Betaalvereniging waren er op 1 november 2017, 320.000 Android-apps in gebruik die dienen als digitale portemonnee.

Digitale portemonnee

Momenteel zijn er in Nederland 7 verschillende banken die een betaalapp aanbieden. Bij ruim driekwart van alle pinautomaten in Nederland kan contactloos worden betaald.

De eerste bank die een digitale portemonnee aanbood was ING. In 2015 bracht zij haar betaalapp uit. In navolging van ING kwam ook de Rabobank met een app en later volgde onder andere ASN Bank, SNS en RegioBank.

Nfc-chip

De betaalapps maken gebruik van een zogenaamde nfc-chip (near field communication). Deze chip stuurt kleine hoeveelheden aan data zoals geld contactloos van een apparaat naar het andere. Momenteel zijn dergelijke contactloze betalingen via apps alleen nog mogelijk met Android-smartphones.

Nieuwe simkaarten in een Android-telefoon zijn uitgerust met zo'n chip. Personen kunnen hun telefoon tegen het pinautomaat houden om te betalen op dezelfde manier zoals er ook contactloos met een pinpas betaald wordt. Pinpassen waarmee contactloos kan worden betaald maken overigens ook gebruik van een nfc-chip.

Apple Pay

Voor smartphones met een iOS is het nog even afwachten wanneer zij contactloos kunnen betalen. In verschillende landen is de service Apple Pay al volop in gebruik: een digitale portemonnee die Apple zelf heeft ontwikkeld.

Apple Pay staat op het punt om naar Nederland te komen, maar wanneer deze betaalapp ook door Nederlandse shoppers kan worden ingezet is nog onbekend. Voor nu moeten iPhone-gebruikers het toch echt nog even doen met een pinpas.

Foto: Flickr