Places logo
Menu

Kabinet investeert 75 miljoen extra in innovatie in 2018

Kabinet investeert 75 miljoen extra in innovatie in 2018

Het kabinet gaat dit jaar 75 miljoen euro extra investeren in innovatie. Dat maakte staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken bekend op 26 februari. Er komt extra geld vrij voor innovatie in het mkb, de samenwerking tussen de private en publieke sector, en toegepast onderzoek.

MKB belangrijk voor innovatie

Volgens Keijzer speelt het mkb een "doorslaggevende rol" op het gebied van innovatie. Met een extra investering van 18 miljoen euro wil het kabinet het mkb blijven stimuleren om te vernieuwen. Er is meer geld beschikbaar voor innovatiekredieten en het budget voor de Mkb- innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) is verhoogd. Zoals eerder in het regeringsakkoord aangekondigd, zal het Topsectorenbeleid binnenkort veranderd worden. In het nieuwe beleid zal de nadruk sterker liggen op maatschappelijke thema"s, zoals bijvoorbeeld de energietransitie.

Samenwerking tussen private en publieke sector

Het kabinet maakt 15 miljoen euro extra vrij om de samenwerking tussen de private en de publieke sector op het gebied van innovatie te versterken. Dit omdat de private sector een belangrijke rol speelt in het financieren van publiek onderzoek. Dit stimuleert dat kennis uit het onderzoek ook daadwerkelijk in de praktijk geïmplementeerd wordt voor nieuwe producten en diensten. Omdat het kabinet dit graag verder wil ondersteunen, wordt de PSS (publiek-private samenwerking)-toeslag verhoogd met 5%. Deze ligt voor 2018 dan bij 30%. Voor elke euro, die een bedrijf uit de private sector investeert in publiek onderzoek, betaalt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 30 cent extra als PSS-toeslag.

Meeste geld beschikbaar voor toegepast onderzoek

Veruit het meeste geld, namelijk 42 miljoen euro, wordt vrijgemaakt voor toegepast onderzoek. Dit geld gaat dan ook uit naar de Nederlandse instituten voor toegepast onderzoek (Deltares, Marin, NLR, TNO/ECN en Wageningen Research). De verdeling van dit bedrag wordt gebaseerd op hoe veel de kennis bijdraagt aan innovatief ondernemerschap.

Afbeelding: Pixabay

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!