Places logo
Menu

Medische bezorgdrones redden levens in Rwanda

Medische bezorgdrones redden levens in Rwanda

Een robotbedrijf in Silicon Valley, dé broedplaats voor innovatie in California, heeft samen met het Ministerie van Volksgezondheid in Rwanda drones ingeschakeld om bloed te bezorgen. De bezorgingsdienst genaamd "Uber for blood" heeft de bezorgingstijd van medicijnen aan ziekenhuizen en afgelegen gebieden in Rwanda van vier uur, naar gemiddeld een halfuur verkort.

Medische bezorgdrones

Door de samenwerking tussen het Rwandese Ministerie van Volksgezondheid en het robotbedrijf Zipline, zijn er in het afgelopen jaar al 5.500 eenheden bloed bezorgd in het Afrikaanse land. Nooit eerder hebben patiënten in Rwanda zo snel en efficiënt bloed ontvangen als nu.

Zipline bezorgd momenteel bloed aan 12 regionale ziekenhuizen vanaf een basis in het oosten van Rwanda. Elk ziekenhuis kan ongeveer een half miljoen patiënten helpen.

Een dokter of verpleger kan door middel van een WhatsAppbericht of via de site van Zipline een bestelling plaatsen, waarna ze een bericht ontvangen dat de bestelling onderweg is. Als de drone een minuut verwijderd is van de bestemming, krijgt de dokter wederom een berichtje. De drone laat dan het pakketje vallen, vastgemaakt aan een parachute, in een speciale plek in de buurt van het ziekenhuis.

Minder sterftes

Het inzetten van deze drones verkleint gevallen van moedersterfte (een kwart van deze sterftegevallen is te wijten aan bloedverlies tijdens geboortes) en bloedarmoede als gevolg van malaria - dit komt vaak voor bij kinderen. Daarnaast hoeven ziekenhuizen minder bloed op te slaan, waardoor er minder sprake is van verspilling aangezien bloed snel bederft.

Dit jaar is Zipline van plan om een hoop nieuwe medicijnen te gaan bezorgen, waaronder HIV-medicijnen, medicijnen tegen malaria en middelen voor bloedtransfusies.

Tanzania

Momenteel is Zipline aan het kijken naar de mogelijkheid om met de overheid van Tanzania samen te werken, een land met 56 miljoen inwoners. Volgens het bedrijf zou daar dan het grootste drone-bezorgingsnetwerk ter wereld worden opgezet.

Een samenwerking met Tanzania zou betekenen dat Afrika wereldleider wordt op het gebied van dronelogistiek, zo meldt Keller Rinaudo, medeoprichter van Zipline.

De juiste oplossing

Het idee kwam toen Rinaudo in 2014 naar de Ifakara Health Institute in Tanzania afreisde. Hij ontmoette een student die een mobiele dienst had ontwikkeld voor verplegers om noodberichten te versturen, zodat ze medicijnen en vaccinaties konden aanvragen.

Een groep verplegers gebruikte de app om duizenden aanvragen te versturen. Het probleem was echter dat er geen manier was voor de overheid om deze aanvragen ook daadwerkelijk te vervullen. Hierdoor kwam het al te vaak voor dat patiënten niet geholpen konden worden en stierven.

"Wij hebben de tweede helft van dit probleem opgelost. We weten wie de medicijnen wanneer en waar nodig hebben. En nu kunnen we hen die medicijnen zo snel mogelijk bieden.", vertelt Rinaudo aan the Guardian.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!