Places logo
Menu

Consumenten zijn het afgelopen jaar vaker gewaarschuwd voor gevaarlijke producten

Consumenten zijn het afgelopen jaar vaker gewaarschuwd voor gevaarlijke producten

Instellingen die in Europese landen opkomen voor consumentenbelangen hebben het afgelopen jaar 2.201 keer een waarschuwing gegeven voor gevaarlijke producten. Dit zijn iets meer waarschuwingen dan het jaar daarvoor. Toen werden consumenten 2.044 keer gewaarschuwd voor een gevaarlijk product.

Gevaarlijke producten

De instellingen geven een waarschuwing aan consumenten wanneer een product niet aan de eisen voldoet. Op deze manier zien de instellingen erop toe dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van consumentenbelangen gerespecteerd worden. Er wordt voornamelijk voor producten als speelgoed, motorvoertuigen, kleding en mode accessoires gewaarschuwd. Het risico op verwonding en stik- en brandgevaar werd het afgelopen jaar het meest genoemd.

Afkomst producten

Meer dan de helft van de gevaarlijke producten kwam uit China (53 procent). Chinese webwinkels zijn vaak erg populair omdat er over het algemeen lage prijzen worden gehanteerd. De producten die daarop worden verkocht zijn echter lang niet altijd even veilig. De Europese Commissie wil dat China maatregelen bij de fabrikant neemt. Een wat kleiner aantal gevaarlijke producten kwam uit Europa (26 procent).

Maatregelen na waarschuwing

Wanneer consumentenautoriteiten een waarschuwing melden over een product volgen er soms maatregelen. Bijvoorbeeld het terugroepen van een product of het opleggen van een verkoop of importverbod. Het aantal maatregelen dat is getroffen na een waarschuwing voor een gevaarlijk product is het afgelopen jaar ook gestegen. Zo werden in 2017 zo"n 4.000 maatregelen getroffen tegen gevaarlijke producten. In Nederland werd er 119 keer een waarschuwing gegeven voor een gevaarlijk product. Dit leidde tot 157 maatregelen.

Gevaarlijke traphekjes

Een voorbeeld van een risicovol product is een gevaarlijk traphekje. De Consumentenbond heeft onlangs een waarschuwing uitgegeven voor vier soorten traphekjes die onveilig blijken te zijn. Hoewel de vier traphekjes voldeden aan de Europese veiligheidsnormen bleken ze volgens de test van de Consumentenbond niet veilig genoeg te zijn. In dit geval ging het om traphekjes van de merken Jeweret en Noma. De woordvoerder van Noma liet weten dat er geen plannen zijn voor een terugroepactie.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!