Places logo
Menu

Brexit: de negatieve én positieve gevolgen voor Nederland

Brexit: de negatieve én positieve gevolgen voor Nederland

Het Verenigd Koninkrijk heeft besloten de Europese Unie (EU) te gaan verlaten. Nadat zij dit eind maart 2017 officieel hebben doorgegeven aan de EU is er een onderhandelingsperiode gestart die twee jaar zal duren. De Brexit zal ongetwijfeld veel impact hebben op het Nederlandse bedrijfsleven. Het Verenigd Koninkrijk (VK) is namelijk een belangrijke handelspartner van Nederland, zo zijn er zelfs 200.000 banen in Nederland afhankelijk van de handel met het VK. Inmiddels is de eerste fase van de Brexit onderhandelingen voltooid. Het wordt nu steeds duidelijker wat de gevolgen van de Brexit op Nederland zullen zijn. Hoewel er veel verschillende scenario"s zijn zullen we hier de meest waarschijnlijke gevolgen van de Brexit op Nederland opsommen:

Negatieve gevolgen

  1. Strengere grens- en douanecontroles

Tussen EU landen is er vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen. Wanneer het VK niet meer bij de EU hoort zal dit gaan veranderen. Dit betekent dat er tussen Nederland en het VK sprake zal zijn van grens- en douanecontroles. Dit kan zorgen voor problemen omdat veel Nederlandse bedrijven die nu met het VK handelen geen ervaring hebben met deze strenge regels. Producten zullen hierdoor duurder worden.

  1. Kwetsbare sectoren

De sectoren delfstoffenwinning, de maakindustrie en de landbouwsector in Nederland zijn het meest afhankelijk van de rechtstreekse export naar het VK. Deze sectoren zullen dus waarschijnlijk de meeste negatieve gevolgen ondervinden na de Brexit.

  1. Economische schade

Wanneer het VK in de onderhandelingsperiode geen handelsverdrag met de Europese Unie sluit kan de economische schade in Nederland oplopen tot 35 miljard euro, denken economen van de Rabobank. Zij vrezen dat de Brexit de Nederlandse economie tot 2030 vier procent groei kan schelen. Indien er wel een handelsverdrag wordt gesloten is de schade een stuk minder groot, naar schatting 25 miljard euro.

Positieve gevolgen

  1. Goede positie Nederland

Na de Brexit wordt het Verenigd Koninkrijk voor veel landen minder aantrekkelijk om in te investeren. Hierdoor krijgt Nederland een betere positie en kan het mogelijk meer directe investeringen vanuit het buitenland aantrekken. Verschillende multinationals hebben tevens aangegeven dat zij wellicht onderdelen van hun Europese hoofdkantoor uit Londen gaan verhuizen. Na de Brexit is London namelijk geen onderdeel meer van de EU en is de stad voor veel internationale bedrijven minder aantrekkelijk. Nederland biedt daarentegen genoeg potentie om internationale bedrijven aan te trekken.

  1. Behoefte aan advies

Uit onderzoek van KPMG, een internationale accountants- en adviesorganisatie, blijkt dat veel bedrijven geen rekening houden met zware gevolgen van een Brexit. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 30 procent van de bedrijven in Nederland een harde Brexit verwacht, ruim 70 procent van de bedrijven acht echter de kans op een harde brexit veel kleiner en bereid zich minder goed voor op de mogelijk negatieve gevolgen. Dit betekent dat bedrijven gespecialiseerde kennis op dit gebied goed kunnen gebruiken. Nederlandse bedrijven zoals advocatenkantoren kunnen hierop inspelen en kunnen advies geven aan bedrijven. Zo hebben sommige advocatenkantoren nu al een speciaal "Brexit desk" opgericht.

Nieuwe kansen

Al met al kan het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie veel invloed hebben op Nederland. Met name de 200.000 banen die in Nederland afhankelijk zijn van de handel met het VK zullen te maken krijgen met de gevolgen van de Brexit. Hoewel het in eerste instantie moeilijkheden kan opleveren door de strengere grens- en douanecontroles, kan de Brexit op de lange termijn ook nieuwe kansen bieden voor Nederland.

Foto: Pixabay

Ook interessant

Ontwikkelingen in de markt
Van start-up naar unicorn: 5 tips om groeikansen te benutten
Lara - 30 juli 2019
4 min.
Ontwikkelingen in de markt
Internationaal zakendoen: houd rekening met deze cultuurverschillen
Lara - 1 augustus 2019
5 min.
Ontwikkelingen in de markt
Is het 5G-netwerk in Nederland veilig voor spionage uit China?
Ina - 17 mei 2019
1,5 min.
Ontwikkelingen in de markt
De Nederlandse Overheid leverde Booking.com al 1,8 miljard euro aan belastinggeld op
Edgar - 11 mei 2019
1,5 min.
Ontwikkelingen in de markt
Tekort aan app-ontwikkelaars remt groeiende digitale sector af
Lara - 3 september 2018
1 min.
Ontwikkelingen in de markt
Online retailer Wehkamp en elektronica expert BBC gaan samenwerking aan
Nina - 5 juli 2018
1,5 min.
Ontwikkelingen in de markt
Kabinet onderzoekt het zzp-beleid naar minimumtarief en schijnzelfstandigheid
Lara - 25 juni 2018
2 min.
Ontwikkelingen in de markt
Steeds meer consumenten besparen geld en wisselen van energieleverancier
Lara - 13 juni 2018
1,5 min.
Ontwikkelingen in de markt
Tweedeling tussen huurders en kopers wordt steeds groter door verschil in koopkracht
Lara - 29 mei 2018
1,5 min.
Ontwikkelingen in de markt
Werelddag van de Telecommunicatie en Informatiemaatschappij
Sem - 17 mei 2018
1,5 min.
Ontwikkelingen in de markt
Nederland en Amerikaanse staat Michigan ondertekenen contract voor innovatie
Lonneke - 25 april 2018
2 min.
Ontwikkelingen in de markt
SuperTrash maakt doorstart zonder voormalig eigenaar Olcay Gulsen
Nina - 18 april 2018
1,5 min.

Gratis adviesgesprek?We bellen je terug!

Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je telefoonnummer in en wij nemen vrijblijvend contact met je op!

callme callme
Kies datum/tijdJe wordt momenteel gebeld op:


Toets 1 om in verbinding te komen met ons.
Wij hopen je goed van dienst te zijn! Bedankt voor je aanvraag
Je wordt rond gebeld op:

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!