Places logo
Menu

Boekhandels sterk in online veiligheid en mobielvriendelijkheid

Boekhandels sterk in online veiligheid en mobielvriendelijkheid

Wist u dat E-commerce oorspronkelijk is ontstaan in de boekenindustrie? De totale omzet van boeken via fysieke boekhandels ten opzichte van 2008 is met bijna 40% gedaald. Deels komt dit door het internet en door blurring van verkoopkanalen. Denk aan boeken die u kunt kopen in de supermarkt bijvoorbeeld, waardoor boeken niet alleen in traditionele boekhandels verkocht worden. Daarnaast wordt de daling verklaard doordat men tegenwoordig minder leest. Mensen verwerken tegenwoordig meer online content dan gedrukte boeken. Sinds 2017 is de verkoop van boeken stabiel. Ook het omzetaandeel van e-books lijkt gestabiliseerd. Bijna eenderde van de consumenten geeft aan wel eens online boeken te kopen, blijkt uit consumentenonderzoek van KVB Boekwerk. Het is voor boekhandels dus heel interessant om ook online actief te zijn en online content te delen. Maar, dan moeten websites wel veilig zijn. Places Nieuws zocht dit uit.

Hoe herkent u een veilige website?

Een veilige website is te herken aan een slotje vooraan in de adresbalk, gevolgd door HTTPS. Dit staat voor HyperText Transfer Protocol Secure en is een protocol tussen browser en server. Om een HTTPS-verbinding mogelijk te maken, is een SSL-certificaat nodig. Dit staat voor Secure Sockets Layer en zorgt dat er een veilige laag ontstaat tussen de websitebezoeker en de website. Op deze manier wordt informatie versleuteld en kunt u persoonsgegevens achterlaten zonder dat iemand deze kan achterhalen. Check dus altijd of een website veilig is als u persoonlijke gegevens moet invullen.

Het onderzoek

In dit onderzoek zijn 1.426 websites meegenomen en onderzocht op webverbinding en mobielvriendelijkheid. Er is onderzocht of websites beschikken over een HTTPS-verbinding en responsive design. Dit laatste betekent dat een website meeschaalt naar het scherm waarop het werd bekeken. Van de 1.426 websites in dit onderzoek bleek 36% werkend.

Meer dan 50% veilig

Het grootste deel van de werkende websites van boekhandels (55%) beschikt over een veilige verbinding. Dit betekent dat u zonder zorgen gegevens kunt achterlaten wanneer u online een boek bestelt of reserveert. Voor de overige 45% liggen hier nog kansen. Een veilige webverbinding draagt bij aan het vertrouwen van de klant. Daarnaast worden websites met een veilige verbinding hoger geplaatst in zoekresultaten door Google.

Mobielvriendelijke boekhandels

Ruim 60% van de onderzochte websites van boekhandels beschikt over een mobielvriendelijke website. Een website is goed zichtbaar vanaf een desktop, tablet en smartphone. Ideaal voor de consument die steeds vaker vanaf een smartphone zoekacties uitvoert en aankopen doet. Daarnaast biedt het een extra contactmoment met een (potentiële) klant. Een responsive design voorkomt irritaties wanneer een klant op een smartphone een website wil bekijken en heeft daardoor een positief effect op een klant.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!