Places logo
Menu

Boeiend presenteren: 4 tips om uw publiek voor u te winnen!

Boeiend presenteren: 4 tips om uw publiek voor u te winnen!

Sommige presentaties kunnen erg slaapverwekkend zijn. Dat is erg zonde, want ook interessante onderwerpen worden zo saai. Een inhoudelijk goed verhaal kan verloren gaan aan een waardeloze presentatie. Places.nl geeft u 4 tips om ervoor te zorgen dat uw publiek niet in slaap valt tijdens uw presentatie.

1. Informatie, overtuiging en lol

Een goede presentatie is informatief, overtuigend en leuk. Dit zijn de drie basisvaardigheden van de kunst van het presenteren. Iemand met een zware en strikte stem zal eerder informatief klinken dan leuk of gezellig. Iedereen kent ook wel de presentator die weinig intonatie heeft; slaapverwekkend! Afwisseling in uw stemgeluid en -volume kan een groot verschil maken.

2. Compenseren

Helaas is niet iedereen gezegend met alle bovenstaande presentatie eisen. Daarom is het zaak om te compenseren. Bent u een presentator die niet zo goed is in bewegen en in het gebruik van handgebaren? Dan kunt u dit compenseren door grappen te maken of leuke anekdotes te vertellen. Focus op uw sterke punten.

3. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een stappenplan voor u zelf. Begin niet direct met het maken van een PowerPoint. Denk goed na wat u wilt vertellen en aan wie. Wat is het doel en wie is uw doelgroep? Begin dan met het middenstuk en maak daarna pas het begin en het einde. Voeg tot slot nog hulpmiddelen toe, bijvoorbeeld plaatjes of filmpjes. Mensen zijn over het algemeen visueel ingesteld, dus wat variatie maakt uw presentatie meteen aantrekkelijker. Tot slot: oefen uw presentatie. Praat hardop voor uzelf of zoek een publiek op.

4. Presenteren is geen monoloog

Maak contact met uw publiek. Presenteren is een dialoog. Maak oogcontact, laat stiltes vallen en stel vragen. Reageer ook op uw publiek. Dit kan bijvoorbeeld wanneer ze met hun hoofd knikken of schudden. Hier kunt u leuk op inhaken.

Wilt u op de hoogte blijven van tips en nieuws voor ondernemers? Op de Places blogpagina leest u iedere dag relevante artikelen voor ondernemers in het MKB.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!