Places logo
Menu

Veel bedrijven kampen met tekort aan arbeidskrachten

Veel bedrijven kampen met tekort aan arbeidskrachten

Een kwart van de bedrijven ervaart een tekort aan arbeidskrachten. Hier maken ondernemers melding van aan het begin van het derde kwartaal in 2019. Dit blijkt uit de conjunctuurenquête Nederland van het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Tekorten in niet-financiële bedrijfsleven

Al sinds 2018 heeft een kwart van het niet-financiële bedrijfsleven een tekort aan arbeidskrachten. Dit aantal is in 2019 niet verminderd. Wel verwachten ondernemers hun personeel dit kwartaal uit te kunnen breiden.

Bovengemiddelde personeelstekorten

Het grootste personeelstekort is in de zakelijke dienstverlening. 35% van de ondernemers geeft aan te kampen met een tekort. Daarnaast ervaren ondernemers binnen vervoer en opslag, informatie en communicatie, horeca en bouwnijverheid ook een bovengemiddeld personeelstekort. Binnen vervoer en opslag is dit aantal 32%. Binnen delfstofwinning wordt maar 5% van de bedrijven belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten.

Ondernemersvertrouwen licht gedaald

Het ondernemersvertrouwen is vergeleken met het tweede kwartaal licht gedaald, maar het sentiment blijft positief. Dit betekent dat de meeste ondernemers positief gestemd zijn over de markt en het ondernemen. Dit vertrouwen is het grootst binnen de informatie en communicatiebranche. In de auto- en reparatie handel is een negatief sentiment. Voor het derde kwartaal op rij zijn er negatieve sentimenten onder ondernemers in deze branche. Het ondernemersvertrouwen in de gehele markt komt dit kwartaal uit op 10,6%, want 1,4 procentpunt lager is dan het kwartaal ervoor.

Wilt u meer lezen over de huidige economische situatie in Nederland? Lees dan ook over het groeiend aantal vacatures en lagere werkloosheid.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!