Places logo
Menu

Geef uw productiviteit een boost met deze vijf simpele ‘hacks’!

Geef uw productiviteit een boost met deze vijf simpele ‘hacks’!

Heeft u ook wel eens het gevoel dat u niet alles uit uw werkdag haalt, dat u niet de hele dag productief blijft en dat u snel afgeleid raakt door uw smartphone en social media? Dan valt er zeker winst te behalen op het gebied van productiviteit. Hoe u dat aanpakt? In dit artikel geven we vijf handvatten waar u meteen mee aan de slag kunt. Onze eerste tip: neem er de tijd voor en neem u voor om er serieus mee aan de slag te gaan. Dat scheelt een hoop gestress, frustratie en onbenutte tijd op het werk!

#1 Leer simpele gewoontes aan

U hoeft uw leven niet compleet om te gooien om productiever te werken. Eenvoudige manieren om uw werkprestaties te verbeteren zijn voldoende. Denk aan een verandering in uw dagelijkse routines, kleine aanpassingen in uw werkgewoontes of een beetje extra focus op gebieden die u normaal negeert. Zo kunt u bijvoorbeeld elke dag een half uur eerder opstaan, of met de fiets naar uw werk als u normaal de auto pakt. Deze stappen lijken klein, maar zorgen ervoor dat u gewoontes ontwikkelt die u het hele jaar (en langer) vol kunt houden. Wist u dat het aanleren van een nieuwe, goede gewoonte gemiddeld 21 dagen duurt? Geef vooral niet op en ga er zeker na deze periode nog mee door. Hoe langer u gewend bent aan uw nieuwe goede gedrag, hoe beter u het vol kan houden.

#2 Maak uw takenlijst kort en realistisch

Die ellenlange to do-lijstjes kent u inmiddels wel. Alleen al er naar kijken zorgt er voor dat uw motivatie als sneeuw voor de zon verdwijnt. U ziet door de bomen het bos niet meer en weet niet waar u mee moet beginnen. "Een takenlijst van twee bladzijden lang, die krijg ik nooit af in een dag", hoort u in uw achterhoofd. En net als u serieus wilt beginnen om de taken van uw lijstje op te pakken, komt er weer een belangrijke mail of dringend telefoontje tussendoor. De tip: stel prioriteiten! Maak onderscheid tussen belangrijke en onbebelangrijkere taken: welke taak wil u écht af hebben om met een tevreden gevoel naar huis te kunnen gaan? Plan ook pauzes en tijd voor onverwachte werkzaamheden in.

#3 Pauzeer niet op uw werkplek

We noemden het net al even: plan voldoende tijd in om te pauzeren. U kunt met enkele kleine veranderingen uw pauze al een stuk beter benutten dan u nu wellicht doet. Verlaat vooral uw werkplek, omdat u deze associeert met werken en productiviteit. Tijdens uw pauze achter uw bureau wordt u getriggerd door allerlei taken die nog zijn blijven liggen. En u loopt een hoop inspiratie mis die u buiten uw werkplek en in de buitenlucht op kan doen. Een frisse blik en een fijne start na de pauze kan voor niemand kwaad. Sla dit ook wanneer het druk is vooral niet over. Dat gaat misschien tegen uw gevoel in, maar het is zeker belangrijk om gedurende de werkdag korte pauzes te blijven nemen.

#4 Geniet van uw werk

Werk waar u van kunt genieten is altijd leuker dan wanneer u werkt met tegenzin. Het is belangrijk u te beseffen dat het niet alleen om het eindresultaat draait, u moet ook genieten van de weg die u aflegt richting uw doel. Wanneer u bijvoorbeeld een tekst moet schrijven, kunt u hiervan balen en zo snel mogelijk werken om het snel af te krijgen. Beter is het om te proberen om van het schrijven te genieten. Maak de omgeving zo fijn mogelijk voor uzelf, zet een kop thee of koffie, werk met muziek die u leuk vindt en beloof uzelf een fijne beloning wanneer u de taak heeft afgerond. Besef u goed dat uw werk niet alleen om de resultaten draait, maar ook om het genieten van dat waar u mee bezig bent.

#5 Beloon uzelf

We gaan nog even verder met het belonen. Bij de vorige tip kwam het belonen na het afronden van een taak al aan bod, maar u kunt hier nog een stapje verder mee gaan. Niet alleen het eindresultaat is een beloning waard, ook op een periode van productief werken mag u best trots zijn. Daar past een kleine beloning bij: loop bijvoorbeeld naar het koffiezetapparaat voor een heerlijke kop thee of koffie of neem een korte break om social media te checken. Door tussen de productieve periodes momenten van ontspanning toe te laten, voelt u wat minder druk. Geef uzelf even de ruimte!

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!