Places logo
Menu

Meer vacatures en vaste contracten, minder werklozen en flexwerkers

Meer vacatures en vaste contracten, minder werklozen en flexwerkers

De krapte op de arbeidsmarkt blijft op veel plekken in Nederland toenemen. Inmiddels zijn er bijna evenveel openstaande vacatures als werklozen. Met name in de regio Zeeland, de Gelderse Vallei en in de omgeving van Gorinchem is het voor werkgevers moeilijk om geschikt personeel te vinden.

Laag werkloosheidspercentage

Tegenover iedere 100 vacatures staan nu 114 werklozen. In 2014, bij de start van het herstel van de arbeidsmarkt, waren dat nog bijna 700 werklozen. De krapte op de arbeidsmarkt heeft met deze cijfers een nieuw recordhoogte bereikt. Het werkloosheidspercentage is inmiddels gezakt naar 3,3 procent. Een historisch laag percentage ten opzichte van elf jaar geleden, vlak voor het uitbreken van de economische crisis. Toen zakte het werkloosheidspercentage namelijk niet onder de 3,6 procent.

Arbeidsmarkt

Uit recente cijfers van het UWV en de NOS blijkt dat vooral technisch geschoold personeel moeilijk om te vinden is. In Zeeland, een regio waar de arbeidsmarkt erg krap is, is veel vraag naar bouwvakkers, medisch-verpleegkundig personeel en technisch geschoolde mbo'ers, zoals machine monteurs en elektriciens. In Groningen, Friesland en Drenthe is de arbeidsmarkt het ruimst. Dit betekent dat daar minder openstaande vacatures zijn ten opzichte van de rest van Nederland.

Meer vaste contracten, minder flexwerkers

Voor een kwart tot één derde van de ondernemers vormt het tekort aan personeel een 'belemmering' voor de bedrijfsvoering. Dit is voornamelijk het geval voor ondernemers in de sectoren informatie en communicatie, horeca en bouwnijverheid. Het tekort aan personeel heeft ervoor gezorgd dat werkgevers sneller een vast dienstverband uitdelen. Inmiddels hebben ongeveer 5,5 miljoen werknemers een vast contract, dit zijn er 193.000 meer dan een jaar eerder. Het aantal flexwerknemers stagneert daarentegen, in het eerste kwartaal van 2019 daalde het aantal flexcontracten voor het eerst sinds 2010.

Verwachting voor toekomst

In het halfjaarlijkse rapport over economische ontwikkelingen en vooruitzichten staan de voorspellingen van De Nederlandsche Bank (DNB) voor de Nederlandse economie. De DNB verwacht voor de komende twee jaar dat de arbeidsmarkt krap blijft. Met een werkloosheidscijfer van 3,3 procent van de beroepsbevolking blijft de werkloosheid naar verwachting in Nederland historisch laag. Het groeitempo van de Nederlandse economie zal wel afnemen. Deze lagere groei hangt vooral samen met ontwikkelingen in de internationale economie, een daling van het consumentenvertrouwen en de afkoelende woningmarkt (De Nederlandsche Bank, 2019).

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!