Places logo
Menu

Bedrijfsleven hoopt dat duurzaam gedrag beloond wordt

Bedrijfsleven hoopt dat duurzaam gedrag beloond wordt

De kabinetsformatie loopt, zeker na het afhaken van GroenLinks, nog steeds stroef. Jonge politici van zowel D66 als de VVD willen de onderhandelingen met de groene partij het liefst nieuw leven inblazen, zeker nu een kabinet met de ChristenUnie uitgesloten lijkt. Daarbij zal vooral het CDA concessies moeten doen ten opzichte van de milieumaatregelen die Jesse Klaver en consorten op het bordje van de overheid wil leggen. Ongeacht het meeregeren van GroenLinks, blijft het milieuvraagstuk hoog op de (politieke) agenda staan. Maar wat hebben dergelijke maatregelen voor effect op het bedrijfsleven, en hoe denken zij hierover?

Brief

Naar het schijnt houdt het bedrijfsleven zich regelmatig met dit vraagstuk bezig. In een aangetekende brief aan informateur Edith Schippers hebben ondernemersorganisatie De Groene Zaak en Royal Haskoning haar laten weten dat het moet lonen om duurzaam te ondernemen. Deze brief is ondertekend door enkele grote partijen zoal KPN, Bavaria, BAM en DELA.

Actieve rol

Bovendien denken zij dat de overheid een actieve rol moet spelen in de realisatie hiervan. Dit staat haaks op de ideeën die 'motorblokpartijen' CDA en VVD hebben over milieumaatregelen, en ligt meer in de lijn van de opvattingen van D66 en GroenLinks. Eerstgenoemden willen namelijk dat duurzaamheid en de innovatieve realisering daarvan bij het bedrijfsleven zélf komt te liggen. Een groot deel van het bedrijfsleven, gebundeld in de brief van De Groene Zaak, is het daar dus niet mee eens.

Pijlen de goede kant op

Directeur van De Groene Zaak Marjolein Demmers legt uit: "Bedrijven kunnen wel worden aangespoord tot CO2-reductie en andere duurzame maatregelen, maar als dat niet strookt met het overheidsbeleid heeft dat vrij weinig effect. Zonder passende belastingen kunnen bedrijven blijven vervuilen zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Dat is natuurlijk heel tegenstrijdig wanneer dat bedrijf wel subsidies ontvangt. De overheid kan de economie ook zo inrichten dat alle pijlen de goede kant op wijzen. Dan maak je het ondernemers makkelijker."

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!