Places logo
Menu

Zwangere ZZP'ers alsnog recht op uitkering

Zwangere ZZP'ers alsnog recht op uitkering

Er is al een nieuw kabinet, maar zolang nog niet alle nieuwe ministers gekozen zijn, mogen de huidige ministers nog beslissingen nemen. Demissionair minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher maakt graag gebruik van deze mogelijkheid. Hij neemt een beslissing die 100 miljoen euro kost.

Kostenpost

Vrouwelijke ZZP"ers die tussen 2005 en 2008 zwanger waren kunnen hier alsnog een vergoeding voor aanvragen. Het gaat om een compensatie van ongeveer 5.600 euro. Aangezien naar schatting 20.000 vrouwelijke ZZP"ers zwanger waren in die periode, kost dit de regering een flink bedrag.

Vrouwen hebben recht op vergoeding

Tot 2005 hadden zelfstandigen recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Drie jaar lang hadden vrouwen geen recht op deze vergoeding, totdat het recht op de compensatie in 2008 weer ingevoerd werd. ZZP"ers die in de periode van 2005-2008 zwanger waren grepen daardoor een behoorlijke som geld mis. Drie van deze vrouwen vonden dit onterecht en stapten naar de rechter. In het VN-Vrouwenverdrag is namelijk vastgesteld dat iedere werkende vrouw recht heeft op een vorm van bevallingsverlof met behoud van een deel van het inkomen. Volgens de vrouwen hebben zij daarom ook recht op een vergoeding, ondanks dat het recht op de compensatie niet gold in de periode dat zij zwanger waren. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) bepaalde deze zomer dat de vrouwen gelijk hebben.

Asscher maakt regeling voor gedupeerde vrouwen

Inmiddels geldt het recht dus alweer een tijdje, maar daar zijn vrouwen die in die periode zwanger waren niet bij gebaad. Naar aanleiding van de uitspraak van de CRvB bepaalt Asscher nu dat alle ZZP"ers die tussen 2005 en 2008 zwanger waren recht hebben op de uitkering die nu ook geldt. Voor zelfstandigen, vrouwen met een vrij beroep als advocaat of dokter en echtgenotes die meewerken in de zaak van hun partner is er nu een speciale regeling. Zij kunnen bij het UWV een compensatie aanvragen. De exacte periode waarvoor de regeling geldt is die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008, toen de wet niet gold.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!