Places logo
Menu

Zuid-Limburg gaat niet mee in toename werkenden in Nederland

Zuid-Limburg gaat niet mee in toename werkenden in Nederland

De werkzame beroepsbevolking van Nederland nam in 2016 toe met 8 procent. In Limburg was het aantal werkenden echter net zo groot als in 2003, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het bevolkingsaantal nam in 2003 en 2016 af in Zuid-Limburg, met name in Parkstad. Ondanks een daling in de omvang van de bevolking, groeide de economie in Zuid-Limburg wel meer dan gemiddeld. In 2015 groeide de economie met 3,5 procent terwijl de Nederlandse economie met 2,3 procent groeide.

Regio Zuid-Limburg

Het CBS meldt dat Zuid-Limburg één van de vier regio"s is waarin de werkzame beroepsbevolking geen stijging kende in 2016 ten opzichte van 2003.

De regio Zuid-Limburg bestaat uit Parkstad, Maastricht Heuvelland en Westelijke Mijnstreek. In Parkstad was er in 2016 een daling in werkenden sinds 2003. Het aantal werkenden in de andere twee regio"s bleef in 2016 gelijk ten opzichte van 2003.

De drie regio"s kennen sinds 2014 echter wel een kleine stijging in de werkzame beroepsbevolking.

Bevolking

De omvang van de Zuid-Limburgse bevolking is tevens gedaald in 2016. Dit zou een van de redenen kunnen zijn dat het aantal werkenden niet is gestegen in de regio.

Het aantal inwoners van de regio Zuid-Limburg nam ten opzichte van 2003 af met bijna 5 procent naar 600.000 inwoners. De rest van de provincie Limburg zag ook een daling in de bevolking, maar deze was wel van mindere omvang. De totale Nederlandse bevolking nam tussen 2003 en 2016 juist met vijf procent toe.

Opvallend is dat de Zuid-Limburgse bevolkingskrimp het sterkst was in Parkstad - tevens de regio waar het aantal werkenden daalde. In Parkstad nam het aantal burgers in 2016 af met bijna 18.000; een daling van 6,7 procent. Ook in de Westelijke Mijnstreek was er sprake van een bevolkingskrimp die gemiddeld vijf procent hoger was dan het gemiddelde in Limburg. In de andere provincie was de daling minder sterk.

Werkloosheid

In Zuid-Limburg was de werkloosheid in de afgelopen tien jaar een stuk hoger dan het Nederlandse gemiddelde. Dit verschil is echter wel kleiner geworden de afgelopen paar jaren.

In 2016 was het werkloosheidsniveau in Zuid-Limburg vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde.

Foto: PxHere

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!